Cytrusowa babka z kremowym serkiem
Uwielbiam ciasta z dodatkiem jakiegoś serka czy twarogu, sprawiam, że placek długo zachowuje świeżość i jest bardzo delikatny.
Tę babkę piekłam już z myślą o Wielkanocy, pięknie się bowiem prezentuje, a jej cytrusowy aromat podkreśli wyjątkowość tego świątecznego deseru.
Ciasto dodatkowo nasączyłam syropem na bazie soku cytrynowego i cukru, który doskonale je nawilża i aromatyzuje.
Proporcje ciasta na foremkę ok.28 cm średnicy, z kominkiem.
Składniki- mąka pszenna - 1 i 1/2 szklanki
- serek kremowy - 150 g (typu Philadelphia)
- masło - 100 g
- cukier - 1 i 1/4 szklanki
- sól - 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
- skórka z cytryny - 1otarta z 1 owocu
- skórka z pomarańczy - otarta z 1 owocu
- jajko - 3 szt
- naturalny ekstrakt waniiowy - 1/2 łyżeczki
- syrop
- sok z cytryny - wycisnięty z 1 owocu
- cukier - 4 łyżki
Miękkie masło utrzyj z serkiem na gładka masę, dodaj cukier, ubijaj.
Do masy dodaj otartą skórkę z owoców oraz ekstrakt waniliowy. Ciągle ubijając wbijaj po 1 jajku.
Do ciasta dodaj suche składniki (w 3 partiach)- mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.
Gotowe- przełóż do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 oC.
Przygotuj syrop- sok z cytryny zagotuj z cukrem, aż lekko zgęstnieje,
Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj kwadrans, po czym wyjmij je delikatnie z foremki. Nakłuj w kilkunastu miejscach wykałaczką, nasącz ciepłym syropem.
Przed podaniem wierzch możesz ozdobić lukrem i krążkami cytrusów.