Cytrusowa babka z kremowym serkiem

Cytrusowa babka z kremowym serkiem

Uwielbiam ciasta z dodatkiem jakiegoś serka czy twarogu, sprawiam, że placek długo zachowuje świeżość i jest bardzo delikatny.

Zdjęcie - Cytrusowa babka z kremowym serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiTę babkę piekłam już z myślą o Wielkanocy, pięknie się bowiem prezentuje, a jej cytrusowy aromat podkreśli wyjątkowość tego świątecznego deseru.

Zdjęcie - Cytrusowa babka z kremowym serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiCiasto dodatkowo nasączyłam syropem na bazie soku cytrynowego i cukru, który doskonale je nawilża i   aromatyzuje.

Zdjęcie - Cytrusowa babka z kremowym serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cytrusowa babka z kremowym serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Proporcje ciasta na foremkę ok.28 cm średnicy, z kominkiem.

Zdjęcie - Cytrusowa babka z kremowym serkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SkładnikiSposób przygotowania

Miękkie masło utrzyj z serkiem na gładka masę, dodaj cukier, ubijaj.

Do masy dodaj otartą skórkę z owoców oraz ekstrakt waniliowy. Ciągle ubijając wbijaj po 1 jajku.

Do ciasta dodaj suche składniki (w 3 partiach)- mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól.

Gotowe- przełóż do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Piecz ok. 40 minut w temp. 180 oC.

Przygotuj syrop- sok z cytryny zagotuj z cukrem, aż lekko zgęstnieje,

Po wyjęciu ciasta z piekarnika odczekaj kwadrans, po czym wyjmij je delikatnie z foremki. Nakłuj w kilkunastu miejscach wykałaczką, nasącz ciepłym syropem.

Przed podaniem wierzch możesz ozdobić lukrem i krążkami cytrusów.

Kategorie przepisów