Cynamonowe palmiery - ekspresowe francuskie ciasteczka
Palmiery to najszybsze i najprostsze w przygotowaniu ciasteczka pod słońcem. W dodatku do ich przygotowania wystarczą tylko trzy składniki: ciasto francuskie, cukier i cynamon. Nie potrzeba tutaj mieć nawet żadnych zdolności cukierniczych lub manualnych, bo naprawdę nie da się ich zepsuć. ? Oczywiście do ich przygotowania zachęcam, aby użyć domowego ciasta francuskiego, ale jeżeli nie czujecie się na siłach, to gotowe ze sklepu również da radę. Tylko postarajcie się wybrać prawdziwe na maśle. Wtedy cynamonowe palmiery będą smakowały najlepiej. Takie ciasteczka można również upiec z wanilią lub kakao, a po przygotowaniu można pokusić się o zanurzenie ich w czekoladzie. Jednak moim zdaniem cynamonowe smakują najlepiej. Zwłaszcza o tej porze roku. ?
Same palmiery pochodzą oczywiście z Francji, a nazwa nawiązuje do liści palmy, których kształt przypominają. Powstały jako sposób na wykorzystanie resztek ciasta francuskiego. Jednak z czasem stały się tak popularne, że można znaleźć je praktycznie w cukierniach na całym świecie. Przyjmują tylko różne nazwy: w Katalonii nazywa się je ulleres, czyli okulary; w Ameryce Łacińskiej są to orejas, czyli uszy; w Niemczech Schweinsohr – świńskie uszka; we Włoszech ventagli – wiatraczki; a w Szwajcarskiej Romandii zwane są cœur de France, czyli serce Francji. Palmiery mogą również otrzymywać różna kształty. Niekiedy wyglądają niczym dwa połączone ślimaczki, a czasami przypominają bardziej dwie połówki serca. W moim przepisie znajdziecie jednak tę pierwszą metodę, która jest nieco prostsza w wykonaniu.
Cynamonowe palmiery polecam w szczególności na nagłe sytuacje, gdy nachodzi nas ochota na coś słodkiego, albo akurat goście pukają do drzwi. Mając ciasto francuskie w pogotowiu, możecie przygotować takie ciasteczka w kilka chwil. ?
Cynamonowe palmiery Łukasz Palmiery to najszybsze i najprostsze w przygotowaniu ciasteczka pod słońcem. W dodatku do ich przygotowania wystarczą tylko trzy składniki: ciasto francuskie, cukier… Przepisy przepisy, food2 kuchnia autorska
Ilość porcji: ok. 30 sztuk
Czas przygotowania: 5 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
Wartości odżywcze 200 kalorie 20 tłuszcz
SKŁADNIKI
- 1 arkusz ciasta francuskiego lub ok. 400 g domowego ciasta francuskiego (z tego przepisu)
- 100 g brązowego cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
PRZYGOTOWANIE
- Domowe ciasto francuskie rozwałkuj na grubość 2-3 mm na podsypanym mąką blacie, formując duży prostokąt o proporcjach boków 1:3. Gotowe ciasto po prostu rozwiń.
- Cukier wymieszaj z cynamonem i posyp mieszanką równomiernie cały arkusz ciasta.
- Przeciwległe krótsze boki ciasta zwiń równomiernie do środka po dłuższym boku ciasta, formując dwa ślimaczki. Wałeczek pokrój na 5 mm palmiery.
- Tak przygotowane ciastka ułóż na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, zachowując 3 cm odstępy
- Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz przez 10-15 minut do złotego koloru.