Cukiniowo-kukurydziane placuszki z salsą awokado i jajkiem w koszulce
Latem przyjemnie poleżeć plackiem na słonecznej patelni by zadbać o złocisty kolor naszej opalenizny. Następnie można usmażyć złociste, cukiniowo-kukurydziane placki! Po opalaniu proponuję zatańczyć salsę z awokado, pomidorem, kolendrą, limonką i chilli. Pamiętajcie jednak by po plaży nałożyć coś na siebie. Jajko warto odziać w koszulkę. W takim zestawie gwarantuję Wam taniec smaków!
Cukiniowo-kukurydziane placuszki z salsą awokado i jajkiem w koszulce
Placuszki:
- 300 g cukinii (u mnie żółta)
- kolba kukurydzy
- 50 g parmezanu (można pominąć)
- jajko
- 50 g mąki pszennej
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- sól
- 3 łyżki masła klarowanego do smażenia
Salsa:
- awokado
- pomidor (u mnie żółty)
- pęczek kolendry
- łyżeczka posiekanej papryczki chilli
- ząbek czosnku
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- sok z limonki
- szczypta soli
- nasiona konopii (opcjonalnie)
Jajko w koszulce:
- jajko
- woda
- 2 łyżki octu winnego
- szczypta soli
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy szczyptą soli i zostawiamy na sicie na 5 minut. Odciskamy z soku i przekładamy do miski.
- Kolbę kukurydzy stawiamy pionowo, ścinamy ostrym nożem ziarenka, dodajemy do cukinii razem ze świeżo startym parmezanem, posiekaną papryczką chilli, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i kminem rzymskim.
- Dodajemy rozbełtane jajko i mąkę, całość dokładnie mieszamy.
- Wykładamy po łyżce ciasta na rozgrzane masło klarowane i delikatnie rozpłaszczamy, aby uzyskać cienkie placuszki. Smażymy po ok. 2 minuty z każdej strony. Odsączamy z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
- Placuszki serwujemy z salsą i jajkiem w koszulce.
Salsa:
- Awokado i pomidora kroimy w kostkę, dodajemy posiekane drobno chilli, przeciśnięty przez praskę czosnek, kmin rzymski, porwane listki kolendry, szczyptę soli.
- Dodajemy świeżo wyciśnięty sok z limonki. Całość mieszamy i posypujemy nasionami konopii (opcjonalnie).
Jajko w koszulce:
- W rondlu gotujemy wodę z octem i solą.
- Do miseczki wbijamy jajko.
- Robimy łyżką delikatny wirek we wrzącej wodzie i wlewamy do środka jajko.
- Gotujemy 2,5 minuty. Odcedzamy z wody łyżką cedzakową. Przekładamy na placuszki, serwujemy na ciepło.