Cukiniowe spaghetti z kurczakiem i czerwonym pesto

Zdjęcie - Cukiniowe spaghetti z kurczakiem i czerwonym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Na dworze słońce świeci, wreszcie letnia temperatura, aż szkoda spędzać czas w domu. Ale co zrobić, gdy trzeba iść do pracy i ogarnąć całą resztę?

Dobra rada- nie spędzać zbyt dużo czasu w kuchni, a zrobić coś pysznego i szybkiego na obiad lub lunch. Coś co można zabrać do pracy lub szybko „pochłonąć” po powrocie do domu. „Szama na ASAPie” otwieramy nowy cykl, który będzie ukazywał się w „Głosie Mordoru”- zapraszam do wypróbowania przepisów i wspaniałej lektury, nie tylko dla Korpoludków.

Cukinia w roli głównej, do tego dodatek białka w postaci białego mięsa z czerwonym pesto….mniam

Składniki (4 porcje, czas przygotowanie 20 min):

1 pierś z kurczaka pokrojona w kawałki lub 1/3 piersi indyka (chyba ze wolicie więcej mięsa –to śmiało)
2 długie, młode cukinie
woda z kostkami lodu
ulubione przyprawy lub marynata do mięsa- może być gotowa lub samodzielnie przygotowana
odrobina oliwy z oliwek, oleju rzepakowego lub oleju kokosowego
gotowe czerwone pesto
odrobina oleju smakowego np. arachidowego, 3 ziarna, dyniowego itp.

Przygotowanie:

Cukinię myjemy dokładnie, osuszamy papierowym ręcznikiem i odcinamy końcówki. Następnie specjalną obieraczką, na tarce lub nożem kroimy na bardzo długie cienkie paski, które przekładamy do miski z zimną wodą. Cukinii nie gotujemy, ani nie blanszujemy można ją jeść na surowo.

Kurczaka/indyka posypujemy ulubionymi przyprawami lub zalewamy ulubioną marynatą. Mięso możemy zamarynować dzień wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do czasu użycia.
Jeśli wolicie pieczone mięso, to drób trzeba upiec w piekarniku na blasze lub w foli, ale wtedy zajmie to dużo więcej czasu. Ja proponuję usmażyć mięso na odrobinie oleju.

Cukinię odsączamy z nadmiaru wody. Układamy na talerzu lub w pojemniku (jeśli chcemy zabrać to danie na lunch do pracy). Na cukinii układamy mięso i dodajemy łyżeczkę czerwonego pesto. Całość skrapiamy odrobiną smakowego oleju.

Przed zjedzeniem potrawę można lekko przemieszać.

Smacznego!

Zdjęcie - Cukiniowe spaghetti z kurczakiem i czerwonym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Cukiniowe spaghetti z kurczakiem i czerwonym pesto - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Rolada z indyka z suszonymi pomidorami
2

Rolada z indyka z suszonymi po…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Piersi kaczki w sosie bakaliowym
1

Piersi kaczki w sosie bakaliow…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Wrapy z kurczakiem i sałatką coleslaw
1

Wrapy z kurczakiem i sałatką c…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Filet w sosie musztardowym
2

Filet w sosie musztardowym

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Nachos z mielonym mięsem i czarną fasolą
1

Nachos z mielonym mięsem i cza…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kurczak coq au vin na jesienny obiad
1

Kurczak coq au vin na jesienny…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Minestrone z dynią i kaszą frikeh

Minestrone z dynią i kaszą fri…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Surówka z kiszonej kapusty z karmelizowaną marchewką

Surówka z kiszonej kapusty z k…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Zupa jarzynowa z łososiem
1

Zupa jarzynowa z łososiem

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pomidory nadziewane tuńczykiem
1

Pomidory nadziewane tuńczykiem

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Koreczki z buraka i sera pleśniowego z rozmarynem

Koreczki z buraka i sera pleśn…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasto dyniowe
1

Ciasto dyniowe

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne