Cukinia zapiekana pod beszamelem / Zucchini gratin with bechamel
Dziś przedstawiam przepis na sezonowy i pyszny dodatek do każdego dania głównego. Warstwy cukinii przełożone podsmażoną cebulką, beszamelem i parmezanem, a następnie zapieczone w piekarniku. Korzystajmy z dobrodziejstw lata, kiedy warzywa są najsmaczniejsze i co ważne, też najtańsze. Polecam!
Scroll down for recipe in English
Cukinia zapiekana pod beszamelem
(8 porcji)
Składniki:
- 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 1 duża cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- 4 średnie cukinie, pokrojone w cienkie plasterki
- 2 1/2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 1 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 szklanka świeżo startego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Włącz piekarnik i ustaw go na 200 ° C.
- Na małej patelni rozgrzej oliwę i włóż czosnek wraz z cebulą. Smaż do zeszklenia cebuli, uważając by nie spalić czosnku, gdyż wtedy staje się gorzki, ok. 2-3 minuty. Odstaw.
- W średnim rondelku na średnim ogniu rozgrzej masło, po czym dodaj mąkę i smaż powstałą masę do zarumienienia (cały czas mieszając najlepiej trzepaczką) przez około 6 minut.
- W międzyczasie podgrzej mleko (prawie do wrzenia) i wlej je w 3 podejściach, cały czas mieszając trzepaczką, do masy powstałej z masła i mąki. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez 1 minutę, aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia i dopraw solą i gałką muszkatołową.
- Natłuść naczynie do zapiekania o wymiarach około 20 × 26 cm i ułóż 3-4 warstwy naprzemiennie cukinii, cebulki, beszamelu i parmezanu. Każdą warstwę cukinii dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Można też na posypać wierzch większą ilością parmezanu :-)
- Włóż naczynie do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 35-45 minut, do ładnego zarumienia. Na koniec można włączyć funkcję grilla na 3-4 minut dla uzyskania bardziej rumianego efektu. Wyjmij z piekarnika, podziel na porcje i podawaj.
Smacznego!
English version
Zucchini gratin with bechamel
(8 servings)
Ingredients:
- 3 cloves garlic, minced
- 1 onion, chopped
- 1 teaspoon olive oil
- 4 medium zucchini, thinly sliced into rounds
- 2 1/2 tablespoons butter
- 2 tablespoons flour
- 1 1/2 cups milk
- 1 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon ground nutmeg
- 1 cup freshly grated parmesan cheese
- salt and pepper, to taste
Preparation:
- Preheat the oven to 200 oC.
- Heat 1 teaspoon of olive oil in small skillet over medium heat. Add the garlic and onion and cook until the garlic is lightly toasted and onion are translucent, making sure the garlic doesn’t burn, for about 2-3 minutes. Set aside.
- Melt butter in medium or large saucepan over medium heat. Add flour and whisk until smooth. Continue cooking, whisking, until golden brown, about 6 minutes.
- Meanwhile, heat milk in saucepan until just about to boil. Add milk to butter and flour mixture, in three parts, whisking continuously until very smooth. Bring to a boil and continue cooking for about 1 minute, until it thickens. Remove from the heat and add salt and nutmeg.
- In a lightly greased 20×26 cm casserole dish or baking pan, layer, in order, 3 to 4 layers of zucchini slices, garlic/onion, béchamel, and parmesan. Season with salt and pepper, to taste.
- Bake for about 35-45 minutes, until the top is golden brown and bubbling. Turn on the broiler for 3-4 minutes, if necessary. Slice and serve.
Enjoy!