Cukinia faszerowana po meksykańsku

Lubię wykorzystywać letnie warzywa, do różnego typu zapiekanek. Faszerowane warzywa tj. papryka, cukinia, kabaczki, pomidory, to jest to co lubimy najbardziej. Do faszerowania, możesz wykorzystać mięso z rosołu, porcje ryżu lub kaszy, przeróżne warzywa – możliwości jest bez liku 🙂

Moja obiadowa cukinia, ma zdecydowanie meksykański charakter, dzięki kukurydzy i bardziej wyrazistym przyprawom 🙂

Zdjęcie - Cukinia faszerowana po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na zapiekankę z cukinii
  • 3 małe cukinie
  • około 300 g mielonego udźca indyka
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 drobno pokrojone pomidory bez skórki
  • 5 grubszych plasterków ostrej papryczki ( drobno posiekane )
  • duża puszka kukurydzy
  • 1/2 szkl. startego sera ( u mnie mimolette )
  • spora szczypta pieprzu i łyżeczka tymianku
  • garść posiekanej kolendry, pietruszki lub oregano

Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulę i czosnek. Smaż mieszając około minutę, dodaj mięso i ostrą papryczkę.

Całość ponownie smaż na małym ogniu, dodaj pomidory, następnie przykryj patelnię i duś do czasu, kiedy mięso zmięknie i zmieni kolor. W razie potrzeby, możesz dolać trochę wody.

Do mięsa dodaj osączoną kukurydzę i przyprawy. Całość pomieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Z cukinii wydrąż środek z pestkami. Każdą część, napełnij farszem i posyp startym serem.

Cukinie daj do żaroodpornej foremki, na dno foremki wylej szklankę wody. Zapiekaj około 20 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem posyp pietruszką lub kolendrą. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Cukinia faszerowana po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Domowy sos tatarski z marynowanymi warzywami

Domowy sos tatarski z marynowa…

food² food²
Food Square

Surówka Colesław
1

Surówka Colesław

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zupa cebulowa
1

Zupa cebulowa

Beti Beti
kruche babeczki

Placuszki ziemniaczano-marchewkowe
2

Placuszki ziemniaczano-marchew…

figmara figmara
figowe smaki

Potrawka z fasoli
2

Potrawka z fasoli

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta jajeczna z awokado

Pasta jajeczna z awokado

Ewa Sidor Ewa Sidor
Moja kuchnia Malutka i reszta domu

Przepisy z tych kategorii

Sałatka Szopska
1

Sałatka Szopska

napiecyku napiecyku
napiecyku

Peanut butter cookie dough z ciecierzycy

Peanut butter cookie dough z c…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Miso ramen z boczniakami i węd…

food² food²
Food Square

Pasta z tuńczyka
2

Pasta z tuńczyka

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Fasola w sosie barbecue
1

Fasola w sosie barbecue

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kapuśniak z soczewicą
2

Kapuśniak z soczewicą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy