Cukinia faszerowana po meksykańsku

Lubię wykorzystywać letnie warzywa, do różnego typu zapiekanek. Faszerowane warzywa tj. papryka, cukinia, kabaczki, pomidory, to jest to co lubimy najbardziej. Do faszerowania, możesz wykorzystać mięso z rosołu, porcje ryżu lub kaszy, przeróżne warzywa – możliwości jest bez liku 🙂

Moja obiadowa cukinia, ma zdecydowanie meksykański charakter, dzięki kukurydzy i bardziej wyrazistym przyprawom 🙂

Zdjęcie - Cukinia faszerowana po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na zapiekankę z cukinii
  • 3 małe cukinie
  • około 300 g mielonego udźca indyka
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 drobno pokrojone pomidory bez skórki
  • 5 grubszych plasterków ostrej papryczki ( drobno posiekane )
  • duża puszka kukurydzy
  • 1/2 szkl. startego sera ( u mnie mimolette )
  • spora szczypta pieprzu i łyżeczka tymianku
  • garść posiekanej kolendry, pietruszki lub oregano

Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oleju, dodaj cebulę i czosnek. Smaż mieszając około minutę, dodaj mięso i ostrą papryczkę.

Całość ponownie smaż na małym ogniu, dodaj pomidory, następnie przykryj patelnię i duś do czasu, kiedy mięso zmięknie i zmieni kolor. W razie potrzeby, możesz dolać trochę wody.

Do mięsa dodaj osączoną kukurydzę i przyprawy. Całość pomieszaj, spróbuj i w razie potrzeby dopraw do smaku.

Z cukinii wydrąż środek z pestkami. Każdą część, napełnij farszem i posyp startym serem.

Cukinie daj do żaroodpornej foremki, na dno foremki wylej szklankę wody. Zapiekaj około 20 minut w temp. 180 stopni. Przed podaniem posyp pietruszką lub kolendrą. Smacznego 🙂

Zdjęcie - Cukinia faszerowana po meksykańsku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowe naleśniki ze smażonymi brzoskwiniami

Orkiszowe naleśniki ze smażony…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Muffiny z kremem czekoladowym i śliwkami
1

Muffiny z kremem czekoladowym…

Beti Beti
kruche babeczki

Gulasz warzywny z batatem i soczewicą

Gulasz warzywny z batatem i so…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Kompot ze śliwek i jabłek

Kompot ze śliwek i jabłek

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto z morelami

Ciasto z morelami

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Galaretka truskawkowa z owocami - deser mojego dzieciństwa!
1

Galaretka truskawkowa z owocam…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Przepisy z tych kategorii

Zupa z cukinii z parmezanem
3

Zupa z cukinii z parmezanem

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Bakłażany marynowane z ziołami w oliwie

Bakłażany marynowane z ziołami…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Leczo z cukinią
1

Leczo z cukinią

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Letnia zupa z kapustą
2

Letnia zupa z kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Knedle z brzoskwiniami

Knedle z brzoskwiniami

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Krem z pomidorów dojrzewających na słońcu
1

Krem z pomidorów dojrzewającyc…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj