Cukinia faszerowana mięsem z kurczaka, papryką i komosą ryżową
Dzień dobry :-) Wszystko co dobre szybko się kończy, nasz wyjazd też szybko minął. Było super, Warszawa jest piękna, na pewno jeszcze pojedziemy. Dzisiaj mam dla Was przepis na faszerowaną cukinię mięsem z kurczaka, papryką, komosą ryżową i natką pietruszki. Do tego starty ser grana padano, słodka papryka, troszkę curry i wyszło baaardzo smacznie :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki na 3 porcje:
- 3 średnie cukinie
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 2 filety z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- pęczek natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkie papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- sól
- ser grana padano lub strata mozzarella
- olej rzepakowy do smażenia
1. Komosę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Filety kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i podsmażamy kurczaka.
2. Cukinie myjemy, przekrawamy na pół. Za pomocą łyżki wydrążamy środek. Ja trochę środka zostawiłam, pokroiłam w drobną kostkę i dodałam do farszu. Cukinię oprószamy solą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Paprykę myjemy, kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do kurczaka i podsmażamy. Dorzucamy pokrojony środek cukinii, oraz posiekaną natkę pietruszki. Podsmażamy.
4. Na końcu dodajemy ugotowaną komosę ryżową, słodką paprykę i curry. Mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą.
5. Farsz nakładamy za pomocą łyżki do naszych wydrążonych cukinii. Wierzch posypujemy startym serem.
6. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut. Podajemy z ulubionym sosem. Smacznego :-)