Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Rewelacyjna cukinia faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym, zapiekana z serem. To moja ulubiona wersja na farsz do cukinii. Świetny pomysł na pyszny, sycący obiad! Jeśli wolicie coś lżejszego i bez mięsa, zajrzyjcie tu – klik, po przepis na cukinię faszerowaną pomidorami i serem. Pycha!

3 cukinie
500 g mielonej wieprzowiny
1 cebula
1 ząbek czosnku
250 ml passaty
dwie garści startego sera żółtego
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
sól, pieprz
- Cukinie przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wydrążyć środek, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
- Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć.
- Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć przez 2-3 minuty, dodać czosnek, smażyć przez chwilę razem. Następnie dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż zmieni kolor, wówczas wlać passatę, dodać szczyptę soli i cukru. Wymieszać i gotować przez kilka minut aż sos się zredukuje.
- Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie. Wierzch posypać startym serem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (lub dłużej aż cukinia będzie miękka).