Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Rewelacyjna cukinia faszerowana mięsem mielonym w sosie pomidorowym, zapiekana z serem. To moja ulubiona wersja na farsz do cukinii. Świetny pomysł na pyszny, sycący obiad! Jeśli wolicie coś lżejszego i bez mięsa, zajrzyjcie tu – klik, po przepis na cukinię faszerowaną pomidorami i serem. Pycha!


Zdjęcie - Cukinia faszerowana mięsem mielonym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

PRZEPIS NA CUKINIĘ FASZEROWANĄ MIĘSEM MIELONYM


Składniki :

3 cukinie

500 g mielonej wieprzowiny

1 cebula

1 ząbek czosnku

250 ml passaty

dwie garści startego sera żółtego

2 łyżki oliwy

szczypta cukru

sól, pieprz


Jak zrobić cukinię faszerowaną mięsem mielonym :

Cukinie przekroić wzdłuż na pół, delikatnie wydrążyć środek, posolić i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w kostkę, czosnek wycisnąć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, smażyć przez 2-3 minuty, dodać czosnek, smażyć przez chwilę razem. Następnie dodać mięso, oprószyć solą i pieprzem, smażyć aż zmieni kolor, wówczas wlać passatę, dodać szczyptę soli i cukru. Wymieszać i gotować przez kilka minut aż sos się zredukuje. Tak przygotowanym farszem napełnić cukinie. Wierzch posypać startym serem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut (lub dłużej aż cukinia będzie miękka).


Kategorie przepisów