Cukinia faszerowana czarną soczewicą
To kolejny przykład mojej miłości do strączkowych. Naprawdę uwielbiam soczewicę i wszelkie jej podobne. Z czarną jednak to mój debiut (wspominałam o nim na Instagramie i profilu FB bloga), urzekły mnie jej małe kuleczki i głęboki, ciemny kolor.
Wcześniej uduszoną soczewicą nafaszerowałam okrągłe cukinie, całość zapiekłam.
Niezużyta część farszu (kilka łyżek) posłużyła mi jako baza do przygotowania sosu do dania.
Takie cukinie świetnie smakują jedzone ze świeżą bagietką. Czarną soczewicę kupić możecie w sklepach z żywnością ekologiczną.
Proporcje na 4 porcje.
Cukinia faszerowana czarną soczewicą Składniki
- cukinia - 4 szt, okrągła
- soczewica - 200 g, czarna
- cebula - 1 szt
- czosnek - 1 ząbek
- bulion - 2 szklanki (ub woda)
- siekane pomidory - 1 puszka
- oliwa - 2 łyżki
- pomidory - 2 szt, najlepiej malinowe
- kolendra - 1/4 lyżeczki, mielona
- kmin rzymski - 1/4 łyżeczki, mielony
- sól, pieprz - do smaku
- cukier - do smaku, szczypta do sosu pomidorowego
Z cukinii odkrój górną część, wydrąż środki.
Na patelni, na oliwie, zeszklij cebulę i rozdrobniony czosnek. Dodaj kmin i kolendrę. Wsyp ziarna soczewicy, wymieszaj, zalej bulionem i duś do miękkości na mały ogniu (w razie konieczności dolej nieco płynu). Dodaj pokrojone w kostkę pomidory, wymieszaj, dopraw do smaku.
Tak przygotowaną masą napełnij cukinie. Wstaw do naczynia do zapiekania, na dno wej 3 łyżki wody, przykryj (np. folią aluminiową). Piecz ok. 1,5 godziny w temp 180 oC, aż cukinia będzie miękka.
Do pozostałej na patelni reszty farszu dodaj siekane pomidory, dopraw do smaku, gotuj, aż uzyskasz gęsty sos. Podawaj go z upieczonymi już cukiniami.