Croissant rolls z malinami i kremem waniliowym

Croissant rolls z malinami i kremem waniliowym

 

Popularność okrągłych croissatów z Lafayette nie słabnie! Dlatego po pistacjowym debiucie postanowiłem przygotować je ponownie. Szczególnie że po poprzedni przepis bardzo chętnie sięgacie. Tym razem postawiłem na croissant rolls z malinami i kremem waniliowym, które udekorowałem dodatkowo bitą śmietaną. Pieczenie tych okrągłych cudeniek z ciasta laminowanego masłem to ogromna frajda, dlatego postanowiłem się podzielić z Wami kolejnym przepisem na te viralowe croissanty.

W tym przepisie na croissant rolls również skorzystałem ze sprawdzonego przepisu, którym podzieliłem się z Wami ostatnio. To ciasto laminowane masłem wychodzi wprost perfekcyjnie i jestem bardzo zadowolony z efektów. Postanowiłem jednakże przygotować zupełnie nowe nadzienie, które mocno konkuruje z pistacjowym. Dzisiejsze ciastka nadziałem prostą domową konfiturą malinową i klasycznym waniliowym crème pâtissière. Połączenie kwaskowych owoców ze słodkim kremem jest przepyszne i idealnie pasuje na tę porę roku. Dodatkowo ozdoba w postaci bitej śmietany z płatkami róż i posiekanymi pistacjami nadaje im pięknego eleganckiego wyglądu.

Przygotowanie takich croissant rolls z malinami i kremem waniliowym nie jest skomplikowane. Jednakże nie da się ukryć, że nieco pracochłonne. Szczegóły podałem w poprzednim przepisie, jak upiec takie okrągłe „rogaliki” krok po kroku. Tutaj skupiłem się wyłącznie na przygotowaniu waniliowego kremu na bazie żółtek oraz domowej konfitury malinowej, którą można oczywiście w szybszej wersji zastąpić tą sklepową. Zamiast malin można tutaj użyć również innych sezonowych owoców, jednakże w przypadku tych bardziej wodnistych, jak na przykład truskawki, będzie trzeba dodać odrobinę pektyny, albo bardziej je odparować.

Dekoracja z bitej śmietany oczywiście jest opcjonalna, chociaż sprawia, że ciastka wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Gotowe croissant rolls można również zanurzyć w białej czekoladzie i obtoczyć liofilizowanymi malinami. Też będą wspaniale się prezentować. Mam nadzieję, że ten nowy przepis z równie pysznym nadzieniem, jak poprzednie pistacjowe, tak samo Was zachwyci i spróbujecie swoich sił w wypieku tych oryginalnych łakoci samodzielnie. To zdecydowanie moje nowe uzależnienie i gdyby nie fakt, że na wałkowanie ciasta trzeba jednak poświęcić jedno popołudnie, to piekłbym je codziennie. 😉

Zdjęcie - Croissant rolls z malinami i kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Okrągłe croissanty z malinami i kremem waniliowym 

Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas gotowania: 45 minut 45 minut

Składniki na croissant rolls z malinami i kremem waniliowym:

Ciasto na croissanty:

  • 8-10 porcji ciasta na croissanty (półfrancuskiego)

Krem waniliowy:

  • 300 ml mleka
  • 1 laska wanilii
  • 70 g cukru
  • 3 żółtka
  • 20 g mąki pszennej
  • 25 g skrobi ziemniaczanej

Konfitura malinowa:

  • 200 g malin
  • 50 g cukru

Dodatkowo:

  • 250 ml śmietany kremówki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka posiekanych pistacji
  • 1 łyżka suszonych płatków róż

 

Jak wykonać croissant rolls z malinami i kremem waniliowym?

Ciasto na croissanty

  1. Ciasto przygotuj według przepisu i upiecz 8-10 sztuk okrągłych croissantów.

Krem waniliowy

  1. Do rondelka wlej mleko.
  2. Laskę wanilii przetnij na pół, wybierz ziarnka i wrzuć do rondelka (zarówno ziarenka, jak i laskę). Mleko podgrzej na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, a następnie wyjmij laskę wanilii.
  3. Żółtka ubij z cukrem na puszystą pastę. Dodaj obie mąki i zmiksuj krótko ponownie.
  4. Do żółtek wlej 1/3 gorącego mleka i szybko zmiksuj. Następnie masę jajeczną przelej do rondelka z pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszaj i wstaw na mały ogień.
  5. Krem gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. (Jeśli jednak nie byłby idealnie gładki, to można go przecedzić przez sito).
  6. Krem przykryj kontaktowo folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia.

Konfitura malinowa

  1. Maliny przesyp do rondelka i zasyp cukrem.
  2. Gotuj na średnim ogniu przez około kwadrans, aż owoce się rozpadną, a część wody odparuje. 
  3. Zawartość rondelka zmiksuj blenderem na purée i odstaw do wystudzenia.

Nadziewanie croissantów

  1. Schłodzony krem waniliowy przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania. Do osobnego rękawa przełóż konfiturę malinową.
  2. Z boku croissantów zrób otwory przy pomocy tylki lub patyczka, a następnie napełnij najpierw kremem waniliowym, a następnie konfiturą malinową.
  3. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z waniliowym cukrem pudrem i przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do płatków kwiatów (np. Wilton 125). Wyszprycuj krem na połowę obwodu croissanta, przykrywając otwór z nadzieniem.
  4. Gotowe croissanty udekoruj posiekanymi pistacjami i płatkami róż. Przechowuj je w lodówce. Polecam umieścić je np. w kokilkach na sztorc, aby śmietana nie spłynęła.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_squareZdjęcie - Croissant rolls z malinami i kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Croissant rolls z malinami i kremem waniliowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów