Croissant rolls z malinami i kremem waniliowym
Popularność okrągłych croissatów z Lafayette nie słabnie! Dlatego po pistacjowym debiucie postanowiłem przygotować je ponownie. Szczególnie że po poprzedni przepis bardzo chętnie sięgacie. Tym razem postawiłem na croissant rolls z malinami i kremem waniliowym, które udekorowałem dodatkowo bitą śmietaną. Pieczenie tych okrągłych cudeniek z ciasta laminowanego masłem to ogromna frajda, dlatego postanowiłem się podzielić z Wami kolejnym przepisem na te viralowe croissanty.
W tym przepisie na croissant rolls również skorzystałem ze sprawdzonego przepisu, którym podzieliłem się z Wami ostatnio. To ciasto laminowane masłem wychodzi wprost perfekcyjnie i jestem bardzo zadowolony z efektów. Postanowiłem jednakże przygotować zupełnie nowe nadzienie, które mocno konkuruje z pistacjowym. Dzisiejsze ciastka nadziałem prostą domową konfiturą malinową i klasycznym waniliowym crème pâtissière. Połączenie kwaskowych owoców ze słodkim kremem jest przepyszne i idealnie pasuje na tę porę roku. Dodatkowo ozdoba w postaci bitej śmietany z płatkami róż i posiekanymi pistacjami nadaje im pięknego eleganckiego wyglądu.
Przygotowanie takich croissant rolls z malinami i kremem waniliowym nie jest skomplikowane. Jednakże nie da się ukryć, że nieco pracochłonne. Szczegóły podałem w poprzednim przepisie, jak upiec takie okrągłe „rogaliki” krok po kroku. Tutaj skupiłem się wyłącznie na przygotowaniu waniliowego kremu na bazie żółtek oraz domowej konfitury malinowej, którą można oczywiście w szybszej wersji zastąpić tą sklepową. Zamiast malin można tutaj użyć również innych sezonowych owoców, jednakże w przypadku tych bardziej wodnistych, jak na przykład truskawki, będzie trzeba dodać odrobinę pektyny, albo bardziej je odparować.
Dekoracja z bitej śmietany oczywiście jest opcjonalna, chociaż sprawia, że ciastka wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Gotowe croissant rolls można również zanurzyć w białej czekoladzie i obtoczyć liofilizowanymi malinami. Też będą wspaniale się prezentować. Mam nadzieję, że ten nowy przepis z równie pysznym nadzieniem, jak poprzednie pistacjowe, tak samo Was zachwyci i spróbujecie swoich sił w wypieku tych oryginalnych łakoci samodzielnie. To zdecydowanie moje nowe uzależnienie i gdyby nie fakt, że na wałkowanie ciasta trzeba jednak poświęcić jedno popołudnie, to piekłbym je codziennie. 😉
Okrągłe croissanty z malinami i kremem waniliowym
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 2 godziny
Czas gotowania: 45 minut 45 minut
Składniki na croissant rolls z malinami i kremem waniliowym:
Ciasto na croissanty:
- 8-10 porcji ciasta na croissanty (półfrancuskiego)
Krem waniliowy:
- 300 ml mleka
- 1 laska wanilii
- 70 g cukru
- 3 żółtka
- 20 g mąki pszennej
- 25 g skrobi ziemniaczanej
Konfitura malinowa:
- 200 g malin
- 50 g cukru
Dodatkowo:
- 250 ml śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka posiekanych pistacji
- 1 łyżka suszonych płatków róż
Jak wykonać croissant rolls z malinami i kremem waniliowym?
Ciasto na croissanty
- Ciasto przygotuj według przepisu i upiecz 8-10 sztuk okrągłych croissantów.
Krem waniliowy
- Do rondelka wlej mleko.
- Laskę wanilii przetnij na pół, wybierz ziarnka i wrzuć do rondelka (zarówno ziarenka, jak i laskę). Mleko podgrzej na średnim ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, a następnie wyjmij laskę wanilii.
- Żółtka ubij z cukrem na puszystą pastę. Dodaj obie mąki i zmiksuj krótko ponownie.
- Do żółtek wlej 1/3 gorącego mleka i szybko zmiksuj. Następnie masę jajeczną przelej do rondelka z pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszaj i wstaw na mały ogień.
- Krem gotuj do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. (Jeśli jednak nie byłby idealnie gładki, to można go przecedzić przez sito).
- Krem przykryj kontaktowo folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Konfitura malinowa
- Maliny przesyp do rondelka i zasyp cukrem.
- Gotuj na średnim ogniu przez około kwadrans, aż owoce się rozpadną, a część wody odparuje.
- Zawartość rondelka zmiksuj blenderem na purée i odstaw do wystudzenia.
Nadziewanie croissantów
- Schłodzony krem waniliowy przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do nadziewania. Do osobnego rękawa przełóż konfiturę malinową.
- Z boku croissantów zrób otwory przy pomocy tylki lub patyczka, a następnie napełnij najpierw kremem waniliowym, a następnie konfiturą malinową.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywno z waniliowym cukrem pudrem i przełóż do rękawa cukierniczego z tylką do płatków kwiatów (np. Wilton 125). Wyszprycuj krem na połowę obwodu croissanta, przykrywając otwór z nadzieniem.
- Gotowe croissanty udekoruj posiekanymi pistacjami i płatkami róż. Przechowuj je w lodówce. Polecam umieścić je np. w kokilkach na sztorc, aby śmietana nie spłynęła.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis?Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square