Conchiglioni ze szpinakiem i gorgonzolą
Conchiglioni to fantazyjny makaron w kształcie dużych muszli, idealnych do nadziewania. Można popuścić wodze kulinarnej fantazji :) Ja postanowiłam nadziać moje muszle szpinakiem i gorgonzolą (można ją zastąpić dowolnym serem pleśniowym).
Składniki:
makaron conchiglioni (po ok. 8-10 sztuk na osobę)
300 g mrożonego lub 500 g świeżego szpinaku
200 g gorgonzoli
500 ml sosu pomidorowego passata
sól, pieprz, czosnek, po łyżce świeżej bazylii i oregano
Makaron ugotuj al dente, uważając, aby się nie rozpadł podczas gotowania (na wszelki wypadek można ugotować kilka sztuk więcej). Po ugotowaniu, przelej go zimną wodą i odstaw na chwilę.
Sos pomidorowy podgrzej z przyprawami i ziołami.
Szpinak przygotuj tak, jak lubisz - ja zazwyczaj podduszam go na łyżce masła, doprawiam solą, pieprzem i czosnkiem. Następnie pokrusz gorgonzolę i wymieszaj ze szpinakiem (ser nie powinien być całkiem rozdrobniony).
Sos wlej do naczynia żaroodpornego, nadziewaj muszle szpinakiem i układaj w naczyniu tak, aby były częściowo zanurzone w sosie. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekaj przez około 20 minut. Nakładając muszle na talerz, polej je sosem pomidorowym.