Ciepła sałatka z dynią, kurkami, soczewicą i pekanami
Dynię w zasadzie dostępne są cały rok, ale to właśnie teraz są najdorodniejsze, najpiękniejsze i najsmaczniejsze. Mam dwie ulubione i namiętnie skupuję je w sezonie na kilogramy. Uwielbiam hokkaido i dynię piżmową. Oba gatunki świetnie sprawdzą się w tej sałatce. Chociaż sama nie wiem, czy to wciąż jeszcze sałatka… Niezależnie od tego, jak nazwie się tę potrawę, jedno jest bezsprzeczne – jest pyszna. Zarówno samodzielnie, jak i z dodatkiem na przykład dobrej jakości burgera.
Całe danie gotowe jest w kilka chwil, jak większość moich przepisów, ale wygląda niezwykle apetycznie – pełne koloru i różnorodnych konsystencji dzięki czemu zjada się je ze smakiem i ma ochotę na więcej.
Sprawdź koniecznie!
Składniki:(4 porcje)
- 1kg dyni piżmowej lub hokkaido
- 250g kurek (lub boczniaków poza sezonem)
- 150g zielonej soczewicy
- 100g orzechów pekan
- 50g masła
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka tymianku
- 70g rukoli
- sól, pieprz
- oliwa
Przygotowanie krok po kroku:
- Soczewicę zalej wodą, dodaj łyżkę oliwy, małą gałązkę rozmarynu, dopraw lekko solą i gotuj pod przykryciem do miękkości. Soczewica powinna być miękka, ale wciąż jędrna i nie rozpadać się.
- Dynię obierz i pokrój w kostkę.
- Grzyby oczyść i osusz. Duże sztuki możesz lekko pokroić.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż płasko pokrojoną dynię i grzyby. Skrop oliwą. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kawałek rozmarynu i tymianek i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- Po 15 minutach dodaj pekany i posyp pokrojonym masłem. Dopiecz warzywa do miękkości przez kolejne 15 minut, a następnie wyjmij z piekarnika.
- Dynię z grzybami delikatnie połącz z ugotowaną soczewicą i rukolą.
- Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu jako samodzielne danie lub dodatek do smażonego mięsa, np wołowego burgera.
Smacznego!