Ciasto z truskawkami, rabarbarem i bezą – najlepszy przepis w sieci!
Strasznie się cieszę, że z tego rabarbarowego sezonu!
To już kolejne ciacho, które królowało w mojej kuchni!
Ucierane z rabarbarem zrobiło prawdziwą furorę zarówno na blogu, jak i w domu.
Z tym było dokładnie tak samo – zniknęło w tempie błyskawicznym!
Półkruchy delikatny spód przykryty kwaskowatym rabarbarem, soczystymi truskawkami i puszystą bezową pianką to prawdziwe niebo w gębie!
Dosłownie!
Ciasto jest fantastyczne, a kwaśny smak rabarbaru, truskawki i słodka beza to duet idealny!
Ciasto jest bardzo szybkie, łatwe i tanie!
Koniecznie spróbujcie!
Czekam na zdjęcia Waszych wypieków!
SKŁADNIKI:
( tortownica 28 cm )
CIASTO:
* mąka pszenna – 200 g
* masło – 100 g
* żółtko – 2 szt
* cukier – 40 g
* proszek do pieczenia -1 łyżeczka
* gęsta śmietana – 1 łyżka
OWOCE:
* truskawki – 200 g
* rabarbar – ok. 500 g
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
BEZA:
* białko – 4 szt
* cukier – 200 g
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Wszystkie składniki zagniatamy, wylepiamy tortownicę, nakłuwamy.
Podpiekamy ok. 20 minut w 190 góra/dół.
OWOCE:
Umyte owoce kroimy – rabarbar na drobną kostkę, truskawki na plastry.
Obtaczamy w mące ziemniaczanej.
Wykładamy na podpieczony i posypany bułka tartą spód.
Ponownie wkładamy do piekarnika – na czas robienia bezy.
BEZA:
Białka ubijamy na sztywno dosypując stopniowo, łyżka po łyżce cukier.
Piana ma być sztywna!
Na sam koniec dosiewamy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
Pianę wkładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką, dekorujemy wierzch ciasta.
Pieczemy ok. 25-30 minut w 180C góra/dół.
Smacznego!
Zobaczcie też inne, rabarbarowe wypieki na blogu!