Ciasto z truskawkami i kruszonką
To ciasto to taka klasyka wśród ciast z owocami - idealnie kruche ciasto, budyniowa pianka, soczyste truskawki i chrupiąca kruszonka... Czy może być coś lepszego, od kawałka takiego ciacha w słoneczny dzień? :)
Ciasto:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 5 żółtek
Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce. Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 15-20 minut w 180 st. C
Pianka:
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 1/2 szklanki oleju
- 1 kg truskawek
- szczypta soli
Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie wsypujemy proszek budyniowe i olej i mieszamy całość ostrożnie. Wykładamy na podpieczony spód, a na piankę rozkładamy równomiernie osuszone i umyte truskawki
Kruszonka:
- 100 g masła
- 100 g. cukru
- 200 g mąki
Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, posypać nimi truskawki i piec ok 35 minut w 170 st. C