Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką

Zdjęcie - Ciasto z truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
To ciasto to taka klasyka wśród ciast z owocami - idealnie kruche ciasto, budyniowa pianka, soczyste truskawki i chrupiąca kruszonka... Czy może być coś lepszego, od kawałka takiego ciacha w słoneczny dzień? :)

Ciasto:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Z podanych składników zagniatamy ciasto i chłodzimy co najmniej godzinę w lodówce. Po tym czasie przekładamy je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (23x33 cm) i zapiekamy na złoty kolor, ok 15-20 minut w 180 st. C

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 kg truskawek
  • szczypta soli

Białka ubijamy z solą na sztywno, dodajemy partiami cukier i dalej ubijamy aż piana będzie gęsta i lśniąca. Następnie wsypujemy proszek budyniowe i olej i mieszamy całość ostrożnie. Wykładamy na podpieczony spód, a na piankę rozkładamy równomiernie osuszone i umyte truskawki

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g. cukru
  • 200 g mąki

Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, posypać nimi truskawki i piec ok 35 minut w 170 st. C


Zdjęcie - Ciasto z truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto z truskawkami i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów