Ciasto z ryżem preparowanym i białą czekoladą
- Wynik: 50
- Czas przygotowania: 20 minut
- Czas gotowania: 30 minut
Wyobraźcie sobie mięciutki biszkopt i pyszną masę z białej czekolady i bitej śmietany z dodatkiem ryżu preparowanego. Brzmi pysznie? Uwierzcie, że tak też smakuje. A jeśli ktoś nie wierzy polecam wypróbować ten przepis. Nie jest skomplikowany, a ciasto zachwyciło wszystkich, którzy mieli okazję je spróbować. Użyłam ryżu preparowanego w polewie miodowej dlatego nie dodałam już cukru do masy.
Składniki
- Składniki na biszkopt
- mąka pszenna - 1/3 szklanki
- mąka ziemniaczana - 1 łyżka
- cukier - 5 łyżek
- kakao - 2 łyżki
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- jajka - 5 szt.
- Składniki na masę
- serek mascarpone - 250 g
- śmietana kremówka - 330 g
- biała czekolada - 200 g
- ew. żelatyna - 2 łyżeczki
- ryż preparowany - 100 g
Instrukcje
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywno pod koniec dodając cukier. Dodać rozmieszane żółtka, wymieszać. Przesiać obie mąki, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać delikatnie. Przełożyć ciasto na wyłożoną papierem i wysmarowaną masłem blachę o wym. 32/34 cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 30 min. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Czekoladę połamać na małe kawałki, umieścić w misce z kilkoma łyżkami śmietanki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystygnięcia. Serek utrzeć mikserem, dodać śmietankę i ubijać na puszystą masę. Dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie wymieszać. W tym miejscu można dodać rozpuszczoną żelatynę, jeśli obawiacie się, że czekolada nie zwiąże masy, ale moim zdaniem jest to zbędne. Dodać ryż preparowany, wymieszać. Wyłożyć masę na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą połową. Docisnąć i wstawić do lodówki. Ciasto można polać polewą czekoladową, jednak ja pominęłam bo i tak było słodko:)