Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie

Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z rabarbarem – smak dzieciństwa !

Z racji, że panuje sezon na rabarbar i u mnie nie mogło go zabraknąć ! Uwielbiam jego smak w słodkich wypiekach i deserach ale muszę też kiedyś spróbować w daniach wytrawnych. Zanim przeskoczycie do przepisu przeczytajcie jakie cenne właściwości zawiera rabarbar 😉

Co zawiera rabarbar :

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Właściwości zdrowotne rabarbaru :

• ma działanie przeciwzapalne,

• zawiera błonnik, dzięki czemu reguluje procesy trawienia,

• ma właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne.

• korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego.

Jak upiec ciasto z rabarbarem ?

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki:

2 jajka

90 g cukru

1 cukier waniliowy

Szczypta soli

50 g roztopionego masła

100 g białego sera

100 g musu jabłkowego lub dżemu jabłkowego

½ łyżeczki skórki z cytryny

½ łyżeczki mielonego imbiru

250 g mąki

1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:

Bułka tarta – do wysypania formy

Cukier puder – do posypania ciasta

Sposób wykonania :

1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st C. Dno tortownicy oraz boki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.

2. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 2cm).

3. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę.

4. Cały czas miksując dodajemy roztopione i przestudzone masło, mus jabłkowy, biały ser, skórkę z cytryny i mielony imbir – dokładnie mieszamy.

5. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce masy delikatnie mieszając.

6. Gotowe ciasto nakładamy do formy, wyrównujemy wierzch (najlepiej zwilżoną dłonią) następnie układamy rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy wierzch bułką tartą.

7. Pieczemy ok. 40-45 min. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem .

Udanych wypieków !

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów