Ciasto z rabarbarem – pyszne i szybkie
Ciasto z rabarbarem – smak dzieciństwa !
Z racji, że panuje sezon na rabarbar i u mnie nie mogło go zabraknąć ! Uwielbiam jego smak w słodkich wypiekach i deserach ale muszę też kiedyś spróbować w daniach wytrawnych. Zanim przeskoczycie do przepisu przeczytajcie jakie cenne właściwości zawiera rabarbar 😉
Co zawiera rabarbar :
Właściwości zdrowotne rabarbaru :
• ma działanie przeciwzapalne,
• zawiera błonnik, dzięki czemu reguluje procesy trawienia,
• ma właściwości przeciwutleniające oraz antyalergiczne.
• korzystnie wpływa na funkcjonowanie układu krwionośnego.
Jak upiec ciasto z rabarbarem ?
Składniki:
2 jajka
90 g cukru
1 cukier waniliowy
Szczypta soli
50 g roztopionego masła
100 g białego sera
100 g musu jabłkowego lub dżemu jabłkowego
½ łyżeczki skórki z cytryny
½ łyżeczki mielonego imbiru
250 g mąki
1 i ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
Bułka tarta – do wysypania formy
Cukier puder – do posypania ciasta
Sposób wykonania :
1. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st C. Dno tortownicy oraz boki natłuszczamy i wysypujemy bułką tartą.
2. Rabarbar dokładnie myjemy i kroimy na kawałki (ok. 2cm).
3. Jajka ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i solą na puszystą masę.
4. Cały czas miksując dodajemy roztopione i przestudzone masło, mus jabłkowy, biały ser, skórkę z cytryny i mielony imbir – dokładnie mieszamy.
5. Do drugiej miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy po jednej łyżce masy delikatnie mieszając.
6. Gotowe ciasto nakładamy do formy, wyrównujemy wierzch (najlepiej zwilżoną dłonią) następnie układamy rabarbar lekko wciskając go w ciasto. Posypujemy wierzch bułką tartą.
7. Pieczemy ok. 40-45 min. Do suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem .
Udanych wypieków !