Ciasto z rabarbarem i cynamonem

Ciasto z rabarbarem i cynamonem
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pyszne i lekkie ciasto idealne do wypieków z owocami. U mnie z rabarbarem i cynamonem, ale na pewno wykorzystam jeszcze :-). Przepis znalazłam tutaj - kilk. Robi się szybko, smakuje rewelacyjnie, nic tylko robić. Ja zamiast cukru dodałam ksylitol. Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)

Tortownica średnica 26 cm

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka ksylitolu
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 500 g rabarbaru
  • cynamon do posypania
  • cukier puder do posypania


1. Jajka wbić do miski, dodać ksylitol i ubijać na najwyższych obrotach około 10 minut. Musi powstać puszysta jasna masa :-).
2. Stopniowo cienkim strumieniem dodajemy olej, cały czas miksując.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy na 3 razy do ciasta miksując delikatnie na najniższych obrotach tym razem.
4. Tortownicę smarujemy masłem, na spód wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto.
5. Rabarbar kroimy na około 1 cm kawałki. Przekładamy na ciasto, posypujemy cynamonem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 45 minut do tzw "suchego patyczka". Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)

Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto z rabarbarem i cynamonem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów