Ciasto z rabarbarem i cynamonem
Pyszne i lekkie ciasto idealne do wypieków z owocami. U mnie z rabarbarem i cynamonem, ale na pewno wykorzystam jeszcze :-). Przepis znalazłam tutaj - kilk. Robi się szybko, smakuje rewelacyjnie, nic tylko robić. Ja zamiast cukru dodałam ksylitol. Miłego poniedziałku wszystkim życzę :-)
Tortownica średnica 26 cm
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka ksylitolu
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 500 g rabarbaru
- cynamon do posypania
- cukier puder do posypania
1. Jajka wbić do miski, dodać ksylitol i ubijać na najwyższych obrotach około 10 minut. Musi powstać puszysta jasna masa :-).
2. Stopniowo cienkim strumieniem dodajemy olej, cały czas miksując.
3. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i sodą, dodajemy na 3 razy do ciasta miksując delikatnie na najniższych obrotach tym razem.
4. Tortownicę smarujemy masłem, na spód wykładamy papier do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto.
5. Rabarbar kroimy na około 1 cm kawałki. Przekładamy na ciasto, posypujemy cynamonem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 45 minut do tzw "suchego patyczka". Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :-)