Ciasto z porzeczkami dwukolorowe

Ciasto z porzeczkami dwukolorowe

Zdjęcie - Ciasto z porzeczkami dwukolorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z porzeczkami na oleju to bardzo proste i szybkie do przygotowania dwukolorowe ciasto na oleju Kujawskim. Składniki są łatwo dostępne, a przepis łatwy i uda się każdemu.

Ciasta z wykorzystaniem oleju Kujawskiego są dłużej świeże. Olej ma złocisty kolor, neutralny smak i zapach – dzięki czemu nie zmienia smaku ciasta, więc idealnie się sprawdza przy wypiekach.

Polecam wypróbować.

Składniki na ciasto z porzeczkami dwukolorowe:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka czerwonych porzeczek

Zdjęcie - Ciasto z porzeczkami dwukolorowe - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiJ

Jak upiec ciasto z porzeczkami dwukolorowe?

Jajka krótko zmiksować, dodać cukier i miksować na wysokich obrotach miksera, aż masa będzie puszysta. Następnie zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i cały czas miksując dodawać po 1 łyżce mąki pszennej z proszkiem do pieczenia – teraz miksować tylko do połączenia się składników. Na koniec wlać olej rzepakowy i zmiksować do połączenia. Podzielić masę na pół. Do jednej połowy dodać kakao i miksować do połączenia składników. Ciasto przelać do podłużnej formy “keksówki” wyłożonej papierem do pieczenia – najpierw na spód ciemna część, a na wierzch jasna.

Na ciasto wysypać umyte czerwone porzeczki i lekko wcisnąć je w ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni C przez ok. 40 minut. Ciasto z porzeczkami wyjąć z piekarnika, ostudzić, a następnie oprószyć cukrem pudrem.

Piekąc ciasta warto przeprowadzać test suchego patyczka. Jak go zrobić?

Przed zakończeniem pieczenia uchylić drzwiczki od piekarnika i włożyć suchą wykałaczkę w środek ciasta. Wyjąć. Jeśli do wykałaczki przykleiły się kawałki ciasta, to oznacza, że jest ono niegotowe i wymaga dalszego pieczenia. Jeśli wykałaczka jest sucha – ciasto jest gotowe i można wyłączyć piekarnik.

Test suchego patyczka potwierdza, czy ciasto jest upieczone, gdyż każdy piekarnik piecze trochę inaczej.

Czas przygotowania: 55 min.
Liczba porcji: 10
Poziom trudności: łatwe

Kategorie przepisów