Ciasto z musem śliwkowym i bitą śmietaną
Mus śliwkowy tak doskonale spisał się w ostatnim cieście z chałwą, że postanowiłam wypróbować go jeszcze raz. Tym razem w towarzystwie biszkoptu i bitej śmietany czyli bardziej tradycyjnie. Z tych dwóch bardziej przypadło mi do gustu to z chałwą ale to tylko moja subiektywna opinia. Dzisiejsze także znalazło swoich amatorów.
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie po jednym żółtku, wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 36/42 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut.
Składniki na mus śliwkowy:
- 500 g śliwek węgierek
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki cukru (zależy od słodyczy śliwek)
- 2 galaretki czerwone
Śliwki umieścić w garnku, zalać wodą, dodać cukier i zagotować. Wystudzić i zmiksować. Ponownie zagotować, dodać galaretki i dokładnie je rozmieszać. Odstawić do stężenia.
Składniki na masę:
- 500 ml śmietanki 30%
- 6 łyżek cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę namoczyć w małej ilości gorącej wody. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, pod koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół. Na pierwszy blat wyłożyć tężejący mus śliwkowy, przykryć dugim i wyłożyć bitą śmietanę. Wierzch posypać startą czekoladą.
Smacznego:)