Ciasto z masą z mleka w proszku – bez pieczenia
Smakowite ciasto bez pieczenia, przygotowane na bazie mleka w proszku. Masa wychodzi zwarta, smakowo przypomina tę, przygotowywaną do przełożenia wafli. Jeżeli więc jesteście fanami domowych wafli z masą z mleka w proszku, polubicie też to ciasto.
Ciasto najlepiej smakuje krojone na cienkie kawałki, po nocy spędzonej w lodówce, gdy herbatniki nieco namiękną od masy.
- około 200g herbatników kakaowych
- około 100 g herbatników maślanych
- 3 i 1/3 szkl. mleka w proszku, pełnego
- 200 g masła
- 3/4 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 laska wanilii
Dodatkowo:
- 1/3 szkl. słodkiej śmietanki
- 100-140 g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół)
Do rondelka wlewamy mleko. Dodajemy cukier puder oraz ziarenka z laski wanilii. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika. Lekko studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy mleko, a następnie wsypujemy mleko w proszku. Całość miksujemy aż do połączenia.
Blaszkę (20x20cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozkładamy warstwę kakaowych herbatników. Wykładamy połowę masy, wyrównujemy. Rozkładamy herbatniki maślane. Wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy. Na wierzchu rozkładamy herbatniki kakaowe.
Śmietankę podgrzewamy w małym garnuszku. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika, dodajemy czekoladę. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Część przekładamy do rękawa cukierniczego, odstawiamy. Pozostałą polewę rozprowadzamy na wierzchu ciasta. Odstawiamy na około 10 minut do lekkiego zastygnięcia. Następnie wyciskamy odłożoną polewą dekoracyjne pasy.