Ciasto z masą kawową i cytrynową pianką
Jeżeli lubisz ciasta z masą śmietanową, to to ciasto będzie właśnie dla Ciebie. Pomiędzy biszkoptem znalazły się dwie masy śmietanowe, jedna z dodatkiem kawy zbożowej, druga usztywniana galaretką cytrynową. Dodatkową warstwę stanowi nutella. Ciasto jest słodkie, lekkie i przyjemne w smaku.
szklanka = 250 ml
Biszkopt:
- 5 jajek
- 3/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki tortowej
- 2 łyżki oleju
Pianka kawowa:
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- 2-3 łyżki kawy zbożowej, u mnie Inka karmelowa
- 1 łyżka cukru pudru, lub do smaku
- 500 ml kremówki
Pianka śmietankowa:
- 500 ml kremówki
- 2 op. galaretki cytrynowej
Dodatkowo:
- ok. 6 łyżek kremu czekoladowo-orzechowego typu nutella
- 80 g czekolady deserowej
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku, miksujemy po każdym – do połączenia. Na koniec wlewamy olej, miksujemy chwilę. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, łączymy delikatnie szpatułką.
Ciasto przelewamy do blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut.
Po wystudzeniu kroimy na 2 blaty. Na jednym z blatów rozprowadzamy krem czekoladowo-orzechowy (najlepiej rozprowadzić go po trosze w różnych miejscach i dopiero potem połączyć np używając szpatułki do kremów).
Żelatynę zalewamy 6-9 łyżeczkami zimnej wody. Odstawiamy do napęcznienia.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec wsypujemy kawę zbożową, miksujemy do połączenia. Żelatynę podgrzewamy na niewielkiej mocy palnika, tylko do rozpuszczenia, łączymy z 1 łyżką ubitej śmietany, energicznie mieszamy. Następnie łączymy z resztą masy.
Piankę kawową rozprowadzamy na warstwie nutelli. Przykrywamy drugim biszkoptem.
Galaretki rozpuszczamy w 300 ml wrzątku. Odstawiamy do przestudzenia.
Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy lekko tężejącą galaretkę, miksujemy do połączenia. Masę od razu przekładamy na biszkopt, wyrównujemy.
Ciasto schładzamy.
Wierzch dekorujemy startą czekoladą.