Ciasto z malinami i mleczną pianką cytrynową
- Wynik: 80
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 60minuty
Kruche ciasto z malinami w sezonie musi się pojawić. U mnie dzisiaj dodatkowa atrakcja w postaci mlecznej pianki o wyrazistym cytrynowym smaku. Wierzch posypałam kruszonką i wiórkami kokosowymi. Pomimo mleka skondensowanego ciasto nie jest za słodkie.
Składniki- Składniki na kruche ciasto
- masło - 200 g
- mąka pszenna - 300 g
- cukier - 100 g
- jajka/żółtka - 4 szt.
- proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- Składniki na piankę cytrynową
- mleko skondensowane słodzone - 1 puszka
- cytryna - 1 szt.
- białka - 4 szt.
- Dodatkowo
- maliny - 500 g
- wiórki kokosowe - do posypania
Zimne masło posiekać z cukrem i przesianą mąką z proszkiem do pieczenia. Gdy powstanie kruszonką odjąć 1 sporą garść a do reszty dodać żółtka i wyrobić gładkie ciasto. Foremkę o wymiarach 32/36 cm wysmarować masłem i przełożyć do niej równo rozwałkowane ciasto. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i lekko podpiec (ok. 15 min).
Białka ubić na sztywno, pod koniec stopniowo dodawać mleko skondensowane cały czas ubijając, aż masa będzie lśniąca i zacznie lekko gęstnieć. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Wymieszać.
Na lekko przestudzonym cieście ułożyć maliny, następnie wylać masę mleczną. Przykryć kruszonką i posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 40 min w 180 st.
Smacznego:)