Ciasto z kaszy manny z truskawkami
Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubił w dzieciństwie kaszki manny na mleku? Mam nadzieję, że nie, bo mam dla Was dzisiaj prosty przepis na ciasto z kaszy manny z truskawkami, które przypomina trochę sernik na zimno. Dla mnie grysik to był największy przysmak z okresu dzieciństwa i w sumie do dzisiaj mi tak pozostało. ? Gdy gotowała mi go mama, zawsze przygotowywała mi dwie miseczki – jedną, którą pałaszowałem od razu z domowymi konfiturami lub wiśniami z kompotu i drugą, którą wstawiałem do lodówki i zjadałem kolejnego dnia niczym pudding. Dlatego, gdy ostatnio mignął mi w sieci przepis na ciasto z kaszy manny, to wiedziałem, że muszę je zrobić!
To w gruncie banalny przepis, idealny na gorące dni, gdy nie chce się nam odpalać piekarnika, a mamy ochotę na jakieś dobre ciacho. Wystarczy ułożyć biszkopty na spodzie formy i ugotować kaszę na mleku. Do mojego przepisu dodałem również śmietankę kremówkę, wanilię i odrobinę masła, aby nadzienie było smaczniejsze. Niektóre przepisy sugerują dodanie całej kostki masła, jednakże uważam, że jest to niepotrzebne, bo krem idealnie zastyga bez tego – wystarczy odpowiednio długo go gotować, aż będzie gęsty niczym budyń. Ciasto z kaszy manny proponuję udekorować truskawkami oraz galaretką. Oczywiście można użyć dowolnych ulubionych owoców, na które aktualnie jest sezon. Gorąco polecam na upalne czerwcowe dni! ?
Ciasto z kaszy manny z truskawkami
Ilość porcji: 10-12
Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut
SKŁADNIKI
Masa z kaszy manny:
- 200 g kaszy manny
- 750 ml mleka
- 250 ml śmietany kremówki 30-36%
- 100 g cukru
- 50 g masła + trochę do posmarowania formy
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
- 2 galaretki truskawkowe (na 500 ml wody każda)
- ok. 350 g truskawek
- ok. 12-16 okrągłych biszkoptów
PRZYGOTOWANIE
- Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia, zaś boki posmaruj masłem. Na spodzie ułóż ciasno biszkopty.
- W garnku zagotuj mleko wraz ze śmietaną, cukrem i wanilią.
- Gdy zacznie się gotować, wsyp kaszę manny i dokładnie wymieszaj. Ogień zmniejsz do minimum i cały czas mieszając, gotuj, aż kasza napęcznieje, a całość mocno zgęstnieje (ok. 5-7 minut). Na sam koniec dodaj masło i mieszaj do jego rozprowadzenia.
- Jeszcze ciepłą masę wylej na biszkopty i wyrównaj całość szpatułką.
- Umyte i pozbawione szypułek truskawki powciskaj do połowy w jeszcze ciepłą kaszę. Całość odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
- Galaretki rozprowadź w 750 ml wrzątku i całkowicie ostudź. Wylej je na już schłodzoną masę z kaszy i wstaw ponownie do lodówki, aż galaretka stężeje (minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc).
- Przed podaniem wyjmij na kwadrans z lodówki, a następnie zdejmij delikatnie rant formy (najlepiej go najpierw ogrzać rękoma lub ciepłą wodą).