Ciasto z kaszy manny z truskawkami

Ciasto z kaszy manny z truskawkami

Czy jest tutaj ktoś, kto nie lubił w dzieciństwie kaszki manny na mleku? Mam nadzieję, że nie, bo mam dla Was dzisiaj prosty przepis na ciasto z kaszy manny z truskawkami, które przypomina trochę sernik na zimno. Dla mnie grysik to był największy przysmak z okresu dzieciństwa i w sumie do dzisiaj mi tak pozostało. ? Gdy gotowała mi go mama, zawsze przygotowywała mi dwie miseczki – jedną, którą pałaszowałem od razu z domowymi konfiturami lub wiśniami z kompotu i drugą, którą wstawiałem do lodówki i zjadałem kolejnego dnia niczym pudding. Dlatego, gdy ostatnio mignął mi w sieci przepis na ciasto z kaszy manny, to wiedziałem, że muszę je zrobić!

To w gruncie banalny przepis, idealny na gorące dni, gdy nie chce się nam odpalać piekarnika, a mamy ochotę na jakieś dobre ciacho. Wystarczy ułożyć biszkopty na spodzie formy i ugotować kaszę na mleku. Do mojego przepisu dodałem również śmietankę kremówkę, wanilię i odrobinę masła, aby nadzienie było smaczniejsze. Niektóre przepisy sugerują dodanie całej kostki masła, jednakże uważam, że jest to niepotrzebne, bo krem idealnie zastyga bez tego – wystarczy odpowiednio długo go gotować, aż będzie gęsty niczym budyń. Ciasto z kaszy manny proponuję udekorować truskawkami oraz galaretką. Oczywiście można użyć dowolnych ulubionych owoców, na które aktualnie jest sezon. Gorąco polecam na upalne czerwcowe dni! ?

Zdjęcie - Ciasto z kaszy manny z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto z kaszy manny z truskawkami 

Ilość porcji: 10-12

Czas przygotowania: 15 minut Czas gotowania: 15 minut 15 minut 

SKŁADNIKI

Masa z kaszy manny:

  • 200 g kaszy manny
  • 750 ml mleka
  • 250 ml śmietany kremówki 30-36%
  • 100 g cukru
  • 50 g masła + trochę do posmarowania formy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

 

  Dodatkowo:

  • 2 galaretki truskawkowe (na 500 ml wody każda)
  • ok. 350 g truskawek
  • ok. 12-16 okrągłych biszkoptów

PRZYGOTOWANIE

  1. Dno tortownicy o średnicy 24-26 cm wyłóż papierem do pieczenia, zaś boki posmaruj masłem. Na spodzie ułóż ciasno biszkopty.
  2. W garnku zagotuj mleko wraz ze śmietaną, cukrem i wanilią.
  3. Gdy zacznie się gotować, wsyp kaszę manny i dokładnie wymieszaj. Ogień zmniejsz do minimum i cały czas mieszając, gotuj, aż kasza napęcznieje, a całość mocno zgęstnieje (ok. 5-7 minut). Na sam koniec dodaj masło i mieszaj do jego rozprowadzenia.
  4. Jeszcze ciepłą masę wylej na biszkopty i wyrównaj całość szpatułką.
  5. Umyte i pozbawione szypułek truskawki powciskaj do połowy w jeszcze ciepłą kaszę. Całość odstaw do wystudzenia, a następnie wstaw do lodówki.
  6. Galaretki rozprowadź w 750 ml wrzątku i całkowicie ostudź. Wylej je na już schłodzoną masę z kaszy i wstaw ponownie do lodówki, aż galaretka stężeje (minimum 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc).
  7. Przed podaniem wyjmij na kwadrans z lodówki, a następnie zdejmij delikatnie rant formy (najlepiej go najpierw ogrzać rękoma lub ciepłą wodą).

Zdjęcie - Ciasto z kaszy manny z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów