Ciasto z galaretką, borówkami i kremem

Ciasto z galaretką, borówkami i kremem

Zdjęcie - Ciasto z galaretką, borówkami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubisz borówki i marzy Ci się ciasto z tymi owocami? Koniecznie skorzystaj z przepisu na biszkopt z olejem Kujawskim z pierwszego tłoczenia, dzięki któremu ciasto jest wilgotne, bardziej stabilne i długo zachowuje świeżość. Idealny biszkopt do ciast warstwowych.

Rzepakowy olej Kujawski to doskonały dodatek do ciast – można go użyć szybko, nie trzeba rozpuszczać i jest tańszy niż inne tłuszcze.

Składniki na ciasto z galaretką, borówkami i kremem:

Na tortownicę o średnicy 24 cm

Biszkopt olejowy z nasączem:

  • 5 jajek
  • 135 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 125 g cukru
  • 20 g cukru waniliowego
  • 5 łyżek oleju rzepakowego Kujawski
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej limonki 
  • woda 150 ml
  • sok z 1/2  limonki
  • 1 łyżka cukru

Pianka waniliowa z białą czekoladą:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • 450 g serka waniliowego
  • ½ startej tabliczki białej czekolady
  • 2 x 10 g żelatyny (2x 70 ml gorącej wody)

Galaretka z borówką:

  • 600 g borówek
  • 2 opakowania galaretka borówkowa

Polewa:

  • 140 g czekolady deserowej
  • 80 ml kremówki

Zdjęcie - Ciasto z galaretką, borówkami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec ciasto z galaretką, borówkami i kremem:

Białka ubij i partiami dodawaj cukier. Gdy masa będzie sztywna i lśniąca pojedynczo – dodaj żółtka. Zmniejsz moc robota i cienkim strumieniem dolewaj olej rzepakowy – cały czas miksując. Następnie dodaj skórkę z limonki i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao.

Masę miksuj na wolnych obrotach tylko do połączenia składników.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Wystarczy ok. 30 minut.

Po ostudzeniu biszkopt olejowy przetnij na dwa blaty, kóre następnie nasącz przy składaniu ciasta (150 ml wody, sok z ½ limonki, czubata łyżka cukru).

Jedną porcję żelatyny zalej gorącą wodą i rozpuść. Ubij śmietankę z cukrem na ¾, dodaj serek i czekoladę. Zmiksuj i podziel na dwie równe porcje. Jedną z nich wstaw do lodówki. Do rozpuszczonej żelatyny dodaj łyżkę masy, wymieszaj i dodaj do masy a następnie zmiksuj. Wylej na pierwszy blat. Wstaw do lodówki do stężenia. Z drugą zrób tak samo po zastygnięciu galaretki z owocami.

Zdjęcie - Ciasto z galaretką, borówkami i kremem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 3 godz.
Stopień trudności: trudny

Kategorie przepisów