Ciasto z fantą, masą budyniową i owocami pod galaretką

Ciasto z fantą, masą budyniową i owocami pod galaretką

Jeśli jakieś ciasta wywołują u mnie zachwyt to właśnie takie jak to, które dziś Wam prezentuję.

Biszkopt z dodatkiem gazowanego napoju cytrynowego wyszedł niesamowicie wilgotny. Domowa masa budyniowa z żółtkami nie ma sobie równych. Całości dopełnia dodatek herbatników, które już na drugi dzień przyjemnie miękną i stanowią miłą niespodziankę oraz owoce i galaretka, które nadają przyjemnego orzeźwienia.

To ciasto na specjalne okazje. Smaczne, wysokie i podzielne. Patrząc po składnikach można wywnioskować, że to duża porcja, ale czasami właśnie takie są potrzebne, prawda?

Najlepsze na drugi i kolejny dzień, gdy herbatniki przyjemnie zmiękną, a masa budyniowa straci posmak masła;)

Zdjęcie - Ciasto z fantą, masą budyniową i owocami pod galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 200 ml FANTY
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 400 g masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Dodatkowo:

  • około 100 g herbatników maślanych
  • dowolne owoce (u mnie 1 puszka mandarynek i 1 puszka brzoskwiń)
  • 3 op. galaretki brzoskwiniowej

Jajka ucieramy razem z cukrami na jasną, puszystą masę. Cienkim strumieniem wlewamy olej oraz fantę. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, miksujemy do połączenia.

Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.

Galaretki rozpuszczamy w 4 szklankach gorącej wody. Odstawiamy do stężenia.

Odmierzamy szklankę mleka. Rozrabiamy w niej obie mąki oraz żółtka.

Pozostałe mleko razem z cukrami doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wlewamy mieszankę budyniową. Gotujemy, stale mieszając, aż do zgęstnienia masy. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy przestudzony budyń.

Na biszkopcie rozprowadzamy 2/3 masy. Rozkładamy herbatniki. Rozprowadzamy pozostałą masę. Wykładamy osączone, pokrojone na mniejsze kawałki owoce. Całość zalewamy tężejącą galaretką.

Odstawiamy do schłodzenia.

Zdjęcie - Ciasto z fantą, masą budyniową i owocami pod galaretką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja

Polecam również przepis na Zapiekane rożki z tortilli 

Kategorie przepisów