Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami
Plum cake with truffles and walnuts
Składniki. Ciasto:
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z pomarańczy
Masa śliwkowo-truflowa:
30 dag masła
125 ml mleka
30 dag czekoladek truflowych
10 dag śliwek suszonych
2 łyżki spirytusu
Polewa:
1 tabliczka czekolady z orzechami
1 łyżka masła
50 ml kremówki
Wykonanie: Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut.
Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia polewy.Ostudzić i polać nią ciasto.
Smacznej rozpusty z... jednym kawałkiem.