Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami

Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami

Plum cake with truffles and walnuts
Zdjęcie - Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto śliwkowe z truflami i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki. Ciasto:

5 jaj

5 łyżek mąki pszennej

5 łyżek cukru

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

skórka otarta z pomarańczy

Masa śliwkowo-truflowa:

30 dag masła

125 ml mleka

30 dag czekoladek truflowych

10 dag śliwek suszonych

2 łyżki spirytusu

Polewa:

1 tabliczka czekolady z orzechami

1 łyżka masła

50 ml kremówki

Wykonanie: Śliwki pokroić i zalać spirytusem. Jajka ubić z cukrem, dosypać mąkę z proszkiem i skórką pomarańczową, wymieszać. Ciasto przelać do formy 28cmx24cm. Piec w temp.160 stop. 25 minut.
Masa. Mleko zagotować i rozpuścić w nim trufle. Wystudzić. Utrzeć masło i połączyć z masą truflową i śliwkami osączonymi ze spirytusu.Jeżeli możemy to dodajmy spirytus do masy. Masę wyłożyć na upieczony biszkopt. Czekoladę z orzechami, łyżką masła i kremówką podgrzewać do utworzenia polewy.Ostudzić i polać nią ciasto.
Smacznej rozpusty z... jednym kawałkiem.

Kategorie przepisów