Ciasto poranna rosa z kuleczkami serowymi
Składniki:
Kuleczki serowe:
- 300 g twarogu w kostce
- 2 żółtka
- ½ szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
- 2 łyżeczki kaszy manny
- ¾ szklanki wiórków kokosowych
Ciasto:
- 6 dużych jajek
- 1 szklanka cukru (25 dag)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju Kujawskiego 3 ziarna
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
Krem śmietankowy:
- 2 szklanki śmietanki kremówki 30%
- 3 czubate łyżki cukru pudru
- ¼ łyżeczki wanilii
- 3 łyżeczki żelatyny
- ¼ szklanki gorącej wody
Do dekoracji :
- ½ tabliczki czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Twaróg miksujemy razem z żółtkami i cukrem. Następnie dodajemy wanilię, wiórki i kaszę mannę. Dokładnie mieszamy i formujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego. Jeśli masa jest za rzadka, możemy dodać jeszcze jedną łyżeczkę kaszy. Kulki wkładamy do pojemnika, przykrywamy i odstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Krok 2
Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty kogel-mogel. Cały czas miksując, stopniowo dolewamy olej Kujawski 3 ziarna. Na koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach około 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ⅔ ciasta. Resztę ciasta miksujemy z kakao i wykładamy na jasne ciasto, rozsmarowując je na całej powierzchni.
Krok 3
Na warstwie ciemnego ciasta układamy kuleczki w rzędach jedna obok drugiej w niedużych odstępach. Kuleczki lekko wciskamy do środka ciasta. Pieczemy w temp. 175ºC około 45 min. do tzw. suchego patyczka. Ciasto studzimy. Kremówkę ubijamy na sztywną masę, dodając cukier puder i cukier waniliowy. Na koniec łączymy z żelatyną rozpuszczoną w kilku łyżkach wrzątku. Gdy masa śmietanowa zacznie tężeć, wykładamy ją na wierzch ciasta i odstawiamy do przestudzenia. Dekorujemy startą czekoladą.
Ilość porcji: 9
Czas przygotowania: 2 dni