Ciasto na Walentynki (i nie tylko ;) czyli najlepszy sernik z białą czekoladą
Nie ma to jak sernik, prawda?! Lekki, a przy tym kremowy. Pachnący wanilią, podany z owocami, albo solo- tylko w towarzystwie filiżanki czarnej kawy. Sernik potrafi być eleganckim deserem, idealnie sprawdzi się do pysznego celebrowania romantycznych Walentynek.
Wyobrażam sobie pod jakim wrażeniem będzie Twoja “Druga Połówka”, jeśli na 14 lutego upieczesz jej taki właśnie walentynkowy deser- obłędnie pyszny sernik z białą czekoladą. To naprawdę nic trudnego, obiecuję!
Takie wyjątkowe ciasto na Walentynki nie wymaga wcale dużo pracy. Spód przygotowuję z pokruszonych ciastek (wybieram te z czekoladą. Dzięki niej spód jest twardy i dobrze trzyma walentynkowe ciasto w ryzach:) połączonych masłem- łatwizna! A w masie serowej wystarczy tylko miksować razem składniki. Całość trafia do pieca i … gotowe!
Sama najbardziej polecam piec sernik wieczorem i zostawić go na noc w piekarniku z lekko tylko uchylonymi drzwiczkami. Sernik (także ten na walentynki:) lubi wolno się schładzać, dzięki temu nie opadnie i będzie miał naprawdę ładny wierzch.
Do przygotowania sernika wybierzcie dobry sernik, 3x mielony, bez żadnych dodatków.
W moim przepisie łączę twaróg z serkiem mascarpone. Ten zestaw sprawia, że sernik jest wyjątkowo delikatny i kremowy.
Przepis - Wydrukuj przepisAby sernik piekł się w jak najlepszych warunkach, warto na dnie piekarnika ustawić brytfankę wypełnioną gorącą wodą. Wytwarzana w czasie pieczenia para wodna sprawi, że sernik równo się upiecze i wyrośnie.
Wierzch mojego walentynkowego sernika ozdobiłam polewą przygotowaną na bazie jogurtu wymieszanego ze śmietanką kremówką i cukrem pudrem. Możecie jednak polać wierzch roztopioną białą czekoladą.
Moje ciasto na Walentynki upiekłam w foremce- tortownicy o średnicy 19 cm.
Składniki:- mascarpone - 250 g
- twaróg - 500 g, 3x mielony
- jajko - 3 szt
- śmietana - 1/2 szklanki, 18% lub 30%
- cukier - 1/2 szklanki
- biała czekolada - 200 g (2 standardowe tabliczki)
- naturalna esencja waniliowa - 1 łyżeczka
- sól - spora szczypta
- spód:
- ciasteczka z czekoladą - ok. 150 g (wybrałam
- masło - 4 łyżki, stopione
Spód:
- Ciasteczka pokrusz (np. w malakserze) na drobny pył.
- Masło roztop.
- Ciasteczka połącz z masłem, wysyp na dno tortownicy (wyłożone papierem do pieczenia). Ugnieć je (np. dnem szklaneczki), aby utworzyły gładki, zbity spód.
- Wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 oC. Ostudź.
Zmniejsz temp. piekarnika do 160 oC, na dno wstaw naczynie (np. brytfankę wypełnioną wrzącą wodą).
Masa serowa:
- W małym garnuszku podgrzej śmietankę do granicy wrzenia, dodaj do niej połamaną białą czekoladę. Czekolada ma się roztopić.
- Ostudź czekoladę (powinna jednak pozostać płynna).
- Do misy miksera wsyp cukier, szczyptę soli i ciągle miksując wbijaj co ok. 30 sek. po jednym jajku.
- Dodaj mąkę ziemniaczaną, zmiksuj.
- Dodaj twaróg i mascarpone, zmiksuj.
- Dodaj ostudzoną, płynną czekoladę i esencję waniliową, zmiksuj.
- Masę wylej na wcześniej upieczony ciasteczkowy spód.
- Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC, piecz ok. 60-70 minut. Pozostaw w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami do całkowitego ostudzenia.