Ciasto miodowe z masą grysikowo-kokosową
Ciasto miodowe przełożone masą grysikowo-kokosową to moja kolejna propozycja na słodko. Chociaż ciasto mięciutkie jest już na następny dzień, to jednak najlepiej smakuje po 2-3 dniach od przygotowania. Z racji tego, że można przygotować je z wyprzedzeniem, ciasto to idealnie nada się na różnego typu uroczystości, kiedy każda chwila na przygotowanie imprezowego menu ma znaczenie.
Ciasto miodowe z masą grysikowo-kokosową jest bardzo smaczne, choć zaliczyłabym go grupy cięższych ciast. Najlepiej smakuje krojone na cienkie kawałki. Szczególnie nadaje się do przygotowania w okresie jesienno-zimowym, ale również wiosną czy latem zda egzamin. Szczególnie dobrze sprawi się w sytuacji, kiedy przygotowujemy imprezę plenerową i zależy nam na wypieku, który w czasie upalnych dni zachowa swój kształt i nie „rozpłynie” się.
- 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka sody
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 jajka
- 100 g masła
- 2 łyżki miodu
Masa kokosowa:
- 2 szkl. mleka MU!
- 1 szkl. kaszy manny
- 1 szkl. wiórków kokosowych
- 1/2 szkl. cukru
- 200 g masła
Masło wraz z miodem rozpuszczamy na małym ogniu. Odstawiamy do przestudzenia. Do zimnej mieszanki dodajemy jajka, mieszamy rózgą do połączenia.
Do osobnej miski przesiewamy mąkę z sodą oraz cukrem pudrem. Dodajemy płynne składniki. Wyrabiamy gładkie ciasto. Dzielimy na 4 części.
Każdy kawałek wałkujemy na cienki placek na papierze do pieczenia. Układamy w blaszce (21x28cm). Pieczemy przez około 10 minut (do lekkiego zrumienienia) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Mleko wraz z cukrem podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia dodajemy kaszę mannę i wiórki kokosowe. Cały czas mieszając, gotujemy na małym ogniu aż do zgęstnienia (gęstnieje dosyć szybko). Zdejmujemy z palnika. Od razu dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki masło i mieszamy, najlepiej drewnianą pałką, do połączenia się składników.
Gorącą masą przekładamy ciasto.
Wpis powstał przy współpracy z OSM Wart Milk.
Polecam również przepis na Kurczaka w sosie słodko-kwaśnym