Ciasto marchewkowe z orzechami i anansem


Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z orzechami i anansem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ciasto marchewkowe w którym są same mielone orzechy włoskie, cukier kokosowy i ananas. Wierzch udekorowałam kokosową bitą śmietaną z mleka kokosowego.

Forma: tortownica:20 cm

Składniki:

200 gram tartych orzechów włoskich lub migdałów

100 gram oleju

3 jaja

120 gram cukru kokosowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka utartego imbiru

1 szklanka utartej na małych oczkach marchwi

1/2 sztuki dojrzałego świeżego ananasa pokrojonego w małą kostkę lub 4 plastry ananasa z puszki pokrojonego w małą kostkę

1 łyżeczka mielonego cynamonu

2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy

1 puszka mleka kokosowego do ubijania


Jaja ubić mikserem z cukrem kokosowym na puch aż zrobi się karmelowy kogel mogel, następnie wlać olej i ubijać kilka minut. Do masy dodać orzechy, przyprawy, marchew i ananasa i dokładnie wymieszać łyżką. Masę przelać do wyłożonej papierem formy. Piec 50 minut w 180 stopniach C.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy