Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką

Choć może to ciasto nie wygląda tak jakbym sobie tego życzyła (mam na myśli sam spód), to smakowo wyszło bardzo, bardzo dobre. Chyba pierwszy raz udało mi się dostać tak pięknie różowy rabarbar, który wzbogacił całość i wizualnie i smakowo.

Kruche ciasto, rabarbar oraz jabłka, pianka białkowa z budyniem oraz kisielem (bo nie mogłam zdecydować się, który z tych produktów wykorzystać) oraz fantastyczna kruszonka. Było pysznie!

Ciasto:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2/4 szkl. cukru pudru
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • opcjonalnie – w 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%

Pianka:

  • 5 białek
  • 1 i 1/3 szkl. drobnego cukru
  • 1 op. kisielu malinowego/truskawkowego lub wiśniowego
  • 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 jabłka
  • 600 g rabarbaru

Kruszonka:

  • 150g mąki pszennej tortowej
  • 100g cukru
  • 100g masła

Na stolnicę przesiewamy mąkę. Wsypujemy cukier puder, mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło, pokrojone na mniejsze kawałki. Składniki siekamy. Dodajemy żółtka. Wyrabiamy gładkie ciasto. W razie potrzeby dodajemy trochę kwaśnej śmietany. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Do miski dodajemy składniki kruszonki: mąkę, cukier oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki łączymy ze sobą rozcierając je między palcami.

Rabarbar kroimy na około 1 cm kawałki. Zasypujemy w misce 1/3 szklanki cukru i odstawiamy na około 40 minut. Powstały sok odlewamy.

Jabłka obieramy, kroimy w kostkę. Ten krok polecam wykonać w momencie przygotowania pianki, lub skropić jabłka sokiem z cytryny, by nie ciemniały.

Schłodzonym ciastem wykładamy spód blaszki (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy wstępnie przez około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ja tego nie zrobiłam, tylko piekłam od razu całość. Gdzieś od połowy czasu pieczenia musiałam przykryć ciasto papierem do pieczenia, aby kruszonka się nie przypaliła).

Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodajemy cukier. Do gęstej, lśniącej piany wsypujemy proszek budyniowy oraz kisielowy. Miksujemy do połączenia. Na koniec wlewamy cienkim strumieniem olej i jeszcze chwilę miksujemy.

Do powstałej pianki dodajemy mniej więcej 1/3 rabarbaru i jabłek. Pozostałe wykładamy na podpieczonym cieście. Wykładamy piankę, wyrównujemy. Wierzch posypujemy kruszonką.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienienia, przez około 40-45 minut. W razie gdyby kruszona rumieniła się zbyt mocno, przykrywamy pod koniec ciasto papierem do pieczenia.

Polecam również przepis na Panna Cotta Zdjęcie - Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów