Ciasto Krówka na miodowym biszkopcie
Ciasto Krówka to ciasto miodowe przełożone masą śmietanową, posmarowane na wierzchu kajmakiem i posypane orzechami. Doskonałe na Święta i nie tylko.
Ja tym razem zrobiłam Krówkę na miodowym biszkopcie, znanym też jako biszkopt japoński. Fajne wyszło 🙂
Do masy śmietanowej dodałam serek mascarpone, ale bez niego też wyjdzie fajnie.
Składniki na ciasto Krówka na miodowym biszkopcie:
Biszkopt miodowy:
- 6 jajek
- 1 i 1/4 szkl. mąki (u mnie pół na pół mąki tortowej i krupczatki)
- 2/3 szkl. cukru
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- 5-6 łyżek mleka
- 40 g masła
Masa śmietanowa:
- 500-600 ml śmietanki 36%
- 250 g mascarpone – opcjonalnie
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Dodatkowo:
- kilka łyżek masy kajmakowej z puszki
- 100 g posiekanych migdałów, orzechów laskowych lub płatków migdałowych
Jak zrobić ciasto Krówka na miodowym biszkopcie?
W rondelku umieszczamy masło oraz mleko, podgrzewamy na malusieńkim ogniu, do połączenia. Zdejmujemy z palnika, dodajemy miód i mieszamy.
Żółtka ucieramy z połową cukru, aż masa stanie się wyraźniej jaśniejsza i bardziej puszysta (około 10 minut). Dodajemy mleko z masłem i miodem i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Osobno ubijamy białka, dodając pod koniec, łyżka po łyżce, pozostały cukier. W 2-3 turach dodajemy je do masy żółtkowej, delikatnie mieszamy szpatułką, tylko do połączenia.
Przelewamy do blaszki (21x28cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Studzimy. Po przestudzeniu kroimy na 2 blaty.
Jeżeli uznasz, że jest taka potrzeba, możesz nasączyć biszkopt. Ja nie musiałam.
Żelatynę zalewamy 6 łyżeczkami zimnej wody, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec (gdy śmietanka zaczyna gęstnieć, ale nie jest jeszcze mocno sztywna) dodajemy ekstrakt waniliowy oraz cukier puder do smaku i mascarpone (jeśli dodajesz).
Żelatynę podgrzewamy na malutkim ogniu, tylko do rozpuszczenia. Łączymy z łyżką ubitej śmietany i tak zahartowaną łączymy z całością.
Na blat biszkoptowy wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy. Przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Na wierzchu rozprowadzamy kilka łyżek kajmaku, posypujemy uprażonymi posiekanymi migdałami lub orzechami laskowymi (gotowe do kupienia w Lidlu) lub uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.