Ciasto kawowe z korzenną śliwką
Efektem dalszego wykorzystywania zimowych zapasów jest to ciasto. Użyłam do nich mrożonych śliwek i na pewno powtórzę je w sezonie, kiedy będą dostępne świeże owoce. Korzenna masa śliwkowa cudownie pasuje do smaku kawy i czekolady.
Składniki na biszkopt:
- 5 jajek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 3/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Wsypać powoli cukier , następnie dodać po jednym żółtku i wymieszać, dodać mąkę z proszkiem i kakao i dokładnie wymieszać. Masę rozsmarować na blaszce o wymiarach 32/36 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stop. C przez około 20 minut. Po wystudzeniu przekroić biszkopt na dwie części.
Składniki na korzenny mus śliwkowy:
- ok. 500 g śliwek węgierek lub innych
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 3-4 goździki roztarte w moździerzu
Śliwki wrzucić do garnka, podlać odrobiną wody i dusić na małym ogniu. Kiedy są już prawie „rozciapane” dodać cukier i przyprawy i dusić jeszcze chwilę, aż cukier się rozpuści.
Składniki na masę kawową:
- 500 ml śmietanki 30%
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek kawy rozpuszczalnej
- 4 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić. Kawę rozpuścić w 1 łyżce wody. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem, dalej chwilę ubijać. Dodać kawę i żelatynę i dokładnie wymieszać.
Na pierwszą część biszkoptu wyłożyć mus śliwkowy, równo rozprowadzić. Następnie wyłożyć masę kawową, rozprowadzić i przykryć drugą częścią biszkoptu.Wierzch posypać kakao lub polać ulubioną polewą czekoladową.
Smacznego:)