Ciasto Kanapka z kremem budyniowym z białą czekoladą – ciasto w 30 minut!
Doskonale wiem, że uwielbiacie szybkie ciasta z kilku składników.
A jeszcze jak są to takie ciasta, które można przygotować dosłownie w 15 czy 30 minut, to już mam gwarancję, że na bank wśród Was zrobią furorę!
Tak będzie i tym razem!
Tym razem to moja Mama przygotowała dla Was przepis na Ciasto Kanapka, do którego potrzebujecie dosłownie kilka składników.
Kilkanaście takich błyskawicznych przepisów jest już na blogu – np. TUTAJ!
Ciasto Kanapka pokazane na moim Instagramie i Instastory odrazu zrobiło furorę!
Zapraszam!
https://www.instagram.com/sylwialadyga/
Zrobienie go też jest błyskawiczne!
Smakiem troszkę przypomina moją ukochaną karpatkę – można nawet powiedzieć, że jest taką jej szybką wersją!
Delikatne ciasto pokryte budyniowym kremem z białą czekoladą smakuje fenomenalnie!
Nie pożałujecie!
Gorąco polecam!
SKŁADNIKI:
CIASTO :
* jajko – 3 szt
* cukier – 6 łyżek
* olej – 100 ml
* mleko – 100 ml
* wanilia ( pasta lub esencja ) – do smaku
* mąka – 10 łyżek
* proszek do pieczenia – 12 g
* skórka z 1 pomarańczy
KREM:
* mleko – 600 ml
* śmietana 36% – 200 ml
* cukier – 4 łyżki
* wanilia ( pasta lub esencja ) – do smaku
* mąka ziemniaczana – 5 łyżek
* żółtko L – 1 szt
* masło – 30 g
* biała czekolada – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Jajka ucieramy z cukrem.
Dodajemy olej, mleko oraz wanilię, miksujemy.
Wsypujemy mąkę, skórkę z pomarańczy oraz proszek do pieczenia, ponownie ucieramy.
Wylewamy na blachę ( ok. 24x 26 ), pieczemy ok. 25 minut / 180C.
Po upieczeniu studzimy, przecinamy na 2 blaty.
KREM:
Mleko mieszamy ze śmietaną.
Dodajemy cukier oraz wanilię.
Wsypujemy mąkę ziemniaczaną, dodajemy żółtko, dokładnie mieszamy.
Gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając, a następnie do gorącego kremu dodajemy masło oraz białą czekoladę.
Lekko przestudzony wylewamy na ciasto.
Przykrywamy drugim blatem.
Chłodzimy co najmniej 3 godziny.
Smacznego!