Ciasto kakaowe z serem i rabarbarem
- Wynik: 65
- Czas przygotowania: 20minuty
- Czas gotowania: 45minuty
To ciasto robiłam kiedyś w jasnej wersji z dodatkiem malin. Ponieważ trwa sezon rabarbarowy a ja wciąż odczuwam jego niedosyt przerobiłam ten przepis i powstało całkiem nowe ciasto. Biszkopt kakaowy z dodatkiem oleju jest przyjemnie wilgotny, masa serowa delikatnie waniliowa a kawałki rabarbaru przyjemnie kwaskowe. Całość wyszła całkiem udana. Polecam na niedzielę:)
Składniki- jajka - 7
- cukier - 210 g
- mąka - 380 g
- proszek do pieczenia - 1 i 1/2 łyżeczki
- kakao - 2 łyżki
- olej - 220 ml
- Składniki na masę serową
- jajka - 3
- cukier - 140 g
- mleko w proszku - 2 łyżki
- biały ser - 600 g
- ekstrakt waniliowy - 2-3 łyżki
- Dodatkowo
- cukier puder - do posypania
- rabarbar - ok. 6 łodyg
Umyty rabarbar pokroić w 2 cm kawałki, włożyć do miski, zasypać ok. 3/4 szklanki i wymieszać. Odstawić na kilka godzin a nawet na całą noc. Po tym czasie syrop odsączyć. Można go wykorzystać do przygotowania np. tej nalewki.
Białka ubić z cukrem, cukrem z wanilią. Do ubitych białek dodać po jednym żółtku, ubijać przez chwilę. Wlać olej, dodać mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia. Na tym etapie ciasto wymieszać łopatką.
Na warstwę serową: całe jajka ubić z cukrem, dodać zmielony twaróg, mleko w proszku i wymieszać. Formę wyłożyć natłuszczonym papierem do pieczenia, wysypać bułka tartą. Ciasto ucierane podzielić na połowę, jedną część rozłożyć pod warstwę sera, drugą nad. Na wierzchu ułożyć rabarbar, lekko docisnąć. Piekarniki nagrzać do 180 stopni, ciasto piec 45 min. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego:)