Ciasto jogurtowe z mąki ryżowej
Ciasto na małą tortownicę o średnicy 18 cm, z dodatkiem mąki ryżowej, jogurtu i czerwonej porzeczki. Ciasto o zdecydowanym charakterze, różni się w smaku od wypieków z mąki pszennej, jest bardziej zbite i zdecydowanie wyczuwalny jest smak ryżu. Jest to wypiek, który bez obaw mogą zajadać osoby z nietolerancją glutenu, lub osoby, które z różnych przyczyn chcą ograniczyć spożycie mąki pszennej. Polecam również osobom ciekawym nowych smaków, które szukają zdrowszych zamienników mąki pszennej. Przepis ze strony Dolina Smaków :)
Składniki
- 1 szklanka mąki ryżowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 ml. jogurtu naturalnego
- 1/4 szkl, oleju ( u mnie z pestek winogron )
- 2 łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu migdałowego
- filiżanka czerwonej porzeczki