Ciasto jogurtowe z mąki ryżowej

Ciasto na małą tortownicę o średnicy 18 cm, z dodatkiem mąki ryżowej, jogurtu i czerwonej porzeczki. Ciasto  o zdecydowanym charakterze, różni się w smaku od wypieków z mąki pszennej, jest bardziej zbite i zdecydowanie wyczuwalny jest smak ryżu. Jest to wypiek, który bez obaw mogą zajadać osoby z nietolerancją glutenu, lub osoby, które z różnych przyczyn chcą ograniczyć spożycie mąki pszennej. Polecam również osobom ciekawym nowych smaków, które szukają zdrowszych zamienników mąki pszennej. Przepis ze strony Dolina Smaków :)

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z mąki ryżowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 150 ml. jogurtu naturalnego
  • 1/4 szkl, oleju ( u mnie z pestek winogron )
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • filiżanka czerwonej porzeczki
Wszystkie produkty powinny być w temp. pokojowej. Do miseczki przesiewam mąki, proszek do pieczenia, dodaję cukier, wszystko delikatnie mieszam. W osobnym naczyniu ubijam jajko z cukrem na pianę, dodaję jogurt i olej, wszystko mieszam. Na koniec dodaję sypkie produkty. Całość krótko, ale dokładnie mieszam mikserem. Dno tortownicy o śr.18 cm. wykładam papierem do pieczenia. Do tortownicy przelewam ciasto, na wierzch daję owoce. Całość daję do lekko nagrzanego piekarnika i piekę w piekarniku bez termoobiegu około 40 minut w temp. 180 – 190 stopni. Patyczek wbity w ciasto powinien być suchy. Gotowe ciasto studzę na kratce. Udanych wypieków

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z mąki ryżowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto jogurtowe z mąki ryżowej - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy