Ciasto francuskie z migdałowym nadzieniem i rabarbarem
Chciałabym Wam dziś polecić do popołudniowej kawki pyszny deser na bazie ciasta francuskiego. Jeżeli lubicie migdałowe smaki i delikatny lekko-kwaśny posmak rabarbaru, będziecie zachwyceni. Ja byłam ?
Szybko, prosto i smacznie, czyli tak jak lubię najbardziej.
A jeżeli lubisz tego typu desery, to polecam Ci również orzechowe choinki z ciasta francuskiego – przepyszne, nie tylko na święta ?
- 1 op. ciasta francuskiego xl (375g)
- 100 g masła
- 1/2 szkl. cukru
- 2 jajka
- 150 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego (lub kilka kropel olejku migdałowego)
- skórka otarta z połowy małej pomarańczy
- 2 garści płatków migdałowych
- około 300 g rabarbaru
Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy je połową cukru. Odstawiamy na około godzinę. Powstały syrop odlewamy.
Miękkie masło ucieramy z pozostałym cukrem na jasną puszystą masę. Dodajemy po 1 jajku, miksujemy aż każde z nich wkręci się do masy. Następnie obroty miksera zmniejszamy i dodajemy ekstrakt migdałowy oraz mielone migdały i skórkę otartą z połowy małej pomarańczy. Miksujemy krótko, tylko do połączenia.
Ciasto francuskie rozwijamy. Wykładamy nim (razem z załączonym papierem) dno tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto powinno delikatnie wychodzić poza krawędzie tortownicy. Nadmiar odkrawamy, dzielimy na pół i wypełniamy przeciwległą część tortownicy. Nakłuwamy w kilku miejscach nożem lub widelcem. Na ciasto francuskie wykładamy migdałowe nadzienie, wyrównujemy. Następnie wykładamy osączony rabarbar. Posypujemy sporą garścią płatków migdałowych. Krawędzie ciasta zwijamy do środka. Posypujemy resztą płatków migdałowych.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut (do zarumienienia).