Ciasto francuskie z cukinią i serem typu rokpol
S k ł a d n i k i: (dla 2 osób)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 cukinia
- 100 g sera typu rokpol
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
S p o s ó b p r z y g o t o w a n i a:
z ciasta francuskiego odcinamy paski i układamy na brzegach tworząc ramkę, nakłuwamy widelcem. piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, pieczemy samo ciasto 7 minut. w tym czasie kroimy cukinię na cieniutkie plasterki, ja zrobiłam to za pomocą tarki, doprawiamy szczyptą soli i delikatnie mieszamy. wyjmujemy ciasto i układamy na nim cukinię, posypujemy pokruszonym serem typu rokpol i świeżo mielonym pieprzem, wkładamy do piekarnika na kolejne 7 minut. Ciasto francuskie jest bardzo wrażliwe na temperaturę, więc trzeba uważać i cały czas obserwować jego kolor.