Ciasto figa z makiem z pasternakiem
Figa z makiem z pasternakiem to popularne, zabawne powiedzenie, które zainspirowało mnie do zrobienia tego ciasta. Połączenie egzotycznej figi, świątecznego maku i pospolitego pasternaku brzmi dość komicznie i sugeruje coś zgoła niewykonalnego. Jednakże tym przepisem chciałem temu w przewrotny sposób zaprzeczyć, bo fuzja tych smaków jest jak najbardziej możliwa i w dodatku bardzo smakowita.
Fig oraz maku raczej nie trzeba nikomu przedstawiać, jednakże pasternak to dość zapomniane warzywo. Dawnej był bardzo chętnie jadany na naszych ziemiach, z czasem stał się rośliną pastewną, a obecnie wraca do łask i moda na jego spożywanie powoli wraca. Pasternak dość mocno przypomina pietruszkę, jednakże poza różnicami botanicznymi również nieco inaczej smakuje – ma bardziej orzechowy aromat i jest nieco słodszy po obróbce termicznej. Postanowiłem go wykorzystać jako składnik ciasta, w podobny sposób jak marchewkę. Jeśli jednak nie uda Wam się go znaleźć na straganach, to pietruszka również spełni tutaj swoją rolę. Zresztą już kiedyś na blogu publikowałem przepis na wypiek z jej dodatkiem.
Do ciasta figa z makiem z pasternakiem dodałem aromatyczne przyprawy: kardamon, cynamon oraz imbir, a także wzbogaciłem je o dodatek niebieskiego maku. Jest naprawdę pyszne! Po upieczeniu podzieliłem je na blaty i przełożyłem konfiturą z fig oraz kremem maślanym z dodatkiem serka Philadelphia, który jest również nieodłącznym elementem popularnego ciasta marchewkowego. W takiej formie ten warzywny torcik smakuje naprawdę znakomicie. Ciasto figa z makiem z pasternakiem to moja propozycja na nadchodzącą jesień. To ciekawy i zaskakujący wypiek, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom popularnego ciasta marchewkowego.
Ciasto figa z makiem z pasternakiem
Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina
Składniki na ciasto figa z makiem z pasternakiem:
Ciasto z pasternaku z makiem:
- 4 jajka
- 150 g cukru trzcinowego
- 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 500 g pasternaku (waga przed obraniem)
- 30 g niebieskiego maku
- 300 g mąki orkiszowej (jasnej)
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ¼ łyżeczki soli
Krem maślany:
- 150 g masła
- 60 g cukru pudru
- 300 g serka śmietankowego typu Philadelphia
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
Dodatkowo:
- 200 g konfitury z fig
- 10 g maku do dekoracji
- świeże figi do dekoracji (opcjonalnie)
Jak przygotować ciasto figa z makiem z pasternakiem?
Ciasto z pasternaku z makiem
- Jajka utrzyj z cukrem na puch.
- Kolejno cienką strużką wlewaj olej, nie przerywając ubijania.
- Pasternak obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Dodaj do jajecznej masy i wymieszaj.
- Kolejno wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami.
- Ciasto dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy o średnicy 20 cm pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Krem maślany
(Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).
- Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem do białości.
- Kolejno dodawaj serek śmietankowy łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Do kremu dodaj cynamon i zmiksuj krótko ponownie.
Składanie ciasta
- Ciasto z pasternaku pokrój na 3 równe blaty.
- Na desce lub paterze ułóż pierwszy blat i posmaruj go jedną trzecią konfitury z fig, a następnie jedną trzecią kremu maślanego i wyrównaj szpatułką. Czynność kontynuuj z pozostałymi blatami, ustawiając jeden na drugim.
- Wierzch ciasta udekoruj makiem i świeżymi figami. Ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, aby krem stężał.
Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square