Ciasto figa z makiem z pasternakiem

Ciasto figa z makiem z pasternakiem

 

Figa z makiem z pasternakiem to popularne, zabawne powiedzenie, które zainspirowało mnie do zrobienia tego ciasta. Połączenie egzotycznej figi, świątecznego maku i pospolitego pasternaku brzmi dość komicznie i sugeruje coś zgoła niewykonalnego. Jednakże tym przepisem chciałem temu w przewrotny sposób zaprzeczyć, bo fuzja tych smaków jest jak najbardziej możliwa i w dodatku bardzo smakowita.

Fig oraz maku raczej nie trzeba nikomu przedstawiać, jednakże pasternak to dość zapomniane warzywo. Dawnej był bardzo chętnie jadany na naszych ziemiach, z czasem stał się rośliną pastewną, a obecnie wraca do łask i moda na jego spożywanie powoli wraca. Pasternak dość mocno przypomina pietruszkę, jednakże poza różnicami botanicznymi również nieco inaczej smakuje – ma bardziej orzechowy aromat i jest nieco słodszy po obróbce termicznej. Postanowiłem go wykorzystać jako składnik ciasta, w podobny sposób jak marchewkę. Jeśli jednak nie uda Wam się go znaleźć na straganach, to pietruszka również spełni tutaj swoją rolę. Zresztą już kiedyś na blogu publikowałem przepis na wypiek z jej dodatkiem.

Do ciasta figa z makiem z pasternakiem dodałem aromatyczne przyprawy: kardamon, cynamon oraz imbir, a także wzbogaciłem je o dodatek niebieskiego maku. Jest naprawdę pyszne! Po upieczeniu podzieliłem je na blaty i przełożyłem konfiturą z fig oraz kremem maślanym z dodatkiem serka Philadelphia, który jest również nieodłącznym elementem popularnego ciasta marchewkowego. W takiej formie ten warzywny torcik smakuje naprawdę znakomicie. Ciasto figa z makiem z pasternakiem to moja propozycja na nadchodzącą jesień. To ciekawy i zaskakujący wypiek, który z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom popularnego ciasta marchewkowego.

Zdjęcie - Ciasto figa z makiem z pasternakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto figa z makiem z pasternakiem 

Ilość porcji: 8-10
Czas przygotowania: 30 minut Czas gotowania: 1 godzina 1 godzina

Składniki na ciasto figa z makiem z pasternakiem:

Ciasto z pasternaku z makiem:

  • 4 jajka
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 500 g pasternaku (waga przed obraniem)
  • 30 g niebieskiego maku
  • 300 g mąki orkiszowej (jasnej)
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ¼ łyżeczki soli

 

  Krem maślany:

  • 150 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 300 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu

 

  Dodatkowo:

  • 200 g konfitury z fig
  • 10 g maku do dekoracji
  • świeże figi do dekoracji (opcjonalnie)

 

Jak przygotować ciasto figa z makiem z pasternakiem?

Ciasto z pasternaku z makiem

  1. Jajka utrzyj z cukrem na puch.
  2. Kolejno cienką strużką wlewaj olej, nie przerywając ubijania.
  3. Pasternak obierz i zetrzyj na tartce o grubych oczkach. Dodaj do jajecznej masy i wymieszaj.
  4. Kolejno wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i przyprawami.
  5. Ciasto dokładnie wymieszaj i przelej do tortownicy o średnicy 20 cm pokrytej uprzednio papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez godzinę do suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.

 

Krem maślany

(Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową).

  1. Masło utrzyj wraz z cukrem pudrem do białości.
  2. Kolejno dodawaj serek śmietankowy łyżka po łyżce, nie przerywając ubijania. Do kremu dodaj cynamon i zmiksuj krótko ponownie.

 

Składanie ciasta

  1. Ciasto z pasternaku pokrój na 3 równe blaty.
  2. Na desce lub paterze ułóż pierwszy blat i posmaruj go jedną trzecią konfitury z fig, a następnie jedną trzecią kremu maślanego i wyrównaj szpatułką. Czynność kontynuuj z pozostałymi blatami, ustawiając jeden na drugim.
  3. Wierzch ciasta udekoruj makiem i świeżymi figami. Ciasto wstaw do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny, aby krem stężał.

Zrobiłeś/zrobiłaś ten przepis? Pochwal się efektami i otaguj mnie na Instagramie: @food_square Zdjęcie - Ciasto figa z makiem z pasternakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto figa z makiem z pasternakiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów