Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege
Ciasto dyniowe po prostu znakomite. Jeśli tylko masz przygotowane dyniowe puree w lodówce zrobisz je błyskawiczne. Dziecinnie proste, bo wystarczy łyżką wymieszać składniki i do piekarnika. Upieczone bez jajek, a niesamowicie pulchne i bardzo delikatne, z dodatkiem żurawiny i czekolady. Przepis znalazłam tutaj. I choć autorka przepisu nie poleca dyni Hokkaido, upiekłam ciasto właśnie z tą odmianą dynii. Zmniejszyłam jedynie jej ilość. Bardzo polecam! Przepyszne, rewelacyjne jesienne ciacho!
Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
1 łyżeczka sody
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
szczypta soli
Składniki mokre:
3/4 szklanki puree z dynii Hokkaido
1/3 szklanki ksylitolu
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/3 szklanki mleka
2 łyżki octu jabłkowego
dodatkowo:
6 kostek czekolady (dałam 12)
garść żurawiny
Przygotowanie:
- piekarnik nagrzać do 180*C
- w dużej misce dokładnie wymieszać suche składniki przy pomocy rózgi
- mokre składniki odmierzyć w wysokim naczyniu blendera, a następnie dokładnie zmiksować blenderem na gładką, aksamitną emulsję
- przelać mokre składniki do suchych i krótko wymieszać przy pomocy silikonowej szpatułki lub łyżki. Na sam koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę, ponownie wymieszać i przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto jest dość gęste
- piec 45 minut, aż do zrumienienia, a patyczek wbity w ciasto będzie suchy
SMACZNEGO !