Ciasto dyniowe z kremem serowo - kokosowym

Zdjęcie - CIASTO DYNIOWE Z KREMEM SEROWO - KOKOSOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasta dyniowe i ciasta marchewkowe , to jedne z moich ulubionych ciast w sezonie jesiennym.

Obydwa robi się niezwykle szybko, są bardzo łatwe a zarazem bardzo tanie, bo tak naprawdę do ich przyrządzenia potrzebujemy składniki, które prawie zawsze mamy pod ręką. Są mokre , zimne i niesamowicie pachnące cynamonem.

Idealny pomysł na jesienną osłodę.

Dziś mam dla Was przepis na ciasto dyniowe , ale w wersji deluxe. Przełożone przepysznym kremem serowo – kokosowym z mlekiem w proszku tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć!

Koniecznie wypróbujcie!

A jeśli Wam posmakuje to zróbcie jeszcze Babkę Dyniową i Ciasto marchewkowe z czekoladą – zrobią furorę!

  Zdjęcie - CIASTO DYNIOWE Z KREMEM SEROWO - KOKOSOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

SKŁADNIKI:

( 22 x 26 )

CIASTO:

* mąka pszenna  2 szkl

* jajko – 3 szt

* cukier – 1 szkl

* olej – 3/4 szkl

* starta na grubych oczkach dynia – 2 szkl

* cynamon- 1 łyżka

* soda – 1 łyżeczka

* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

KREM:

* ser biały 3 x mielony – 500 g

* mleko w proszku – 1 szkl

* żelatyna – 2 łyżeczki

* cukier – ok. 3/4 szkl

* kokos – 50 g

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – ubijamy.

Wlewamy żółtka, miksujemy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz startą dynię i olej – mieszamy.

Wlewamy na blachę wyłożoną papierem, pieczemy ok. 50 minut / 180C , studzimy, rozcinamy na 2 blaty.

KREM:

Żelatynę rozrabiamy w odrobinie wrzątku, mieszamy.

Ser miksujemy z cukrem, kokosem i mlekiem w proszku, dodajemy przestudzoną żelatynę – mieszamy.

CAŁOŚĆ:

Blat ciasta pokrywamy 3/4 kremu, przykrywamy 2 blatem, dociskamy, pokrywamy resztą kremu i dostawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Smacznego!

Zdjęcie - CIASTO DYNIOWE Z KREMEM SEROWO - KOKOSOWYM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy