Ciasto dyniowe z kremem serowo - kokosowym
Ciasta dyniowe i ciasta marchewkowe , to jedne z moich ulubionych ciast w sezonie jesiennym.
Obydwa robi się niezwykle szybko, są bardzo łatwe a zarazem bardzo tanie, bo tak naprawdę do ich przyrządzenia potrzebujemy składniki, które prawie zawsze mamy pod ręką. Są mokre , zimne i niesamowicie pachnące cynamonem.
Idealny pomysł na jesienną osłodę.
Dziś mam dla Was przepis na ciasto dyniowe , ale w wersji deluxe. Przełożone przepysznym kremem serowo – kokosowym z mlekiem w proszku tworzy fantastyczną całość, której ciężko się oprzeć!
Koniecznie wypróbujcie!
A jeśli Wam posmakuje to zróbcie jeszcze Babkę Dyniową i Ciasto marchewkowe z czekoladą – zrobią furorę!
SKŁADNIKI:
( 22 x 26 )
CIASTO:
* mąka pszenna 2 szkl
* jajko – 3 szt
* cukier – 1 szkl
* olej – 3/4 szkl
* starta na grubych oczkach dynia – 2 szkl
* cynamon- 1 łyżka
* soda – 1 łyżeczka
* proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
KREM:
* ser biały 3 x mielony – 500 g
* mleko w proszku – 1 szkl
* żelatyna – 2 łyżeczki
* cukier – ok. 3/4 szkl
* kokos – 50 g
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Białka jaj ubijamy na sztywno, dodajemy cukier – ubijamy.
Wlewamy żółtka, miksujemy, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem oraz startą dynię i olej – mieszamy.
Wlewamy na blachę wyłożoną papierem, pieczemy ok. 50 minut / 180C , studzimy, rozcinamy na 2 blaty.
KREM:
Żelatynę rozrabiamy w odrobinie wrzątku, mieszamy.
Ser miksujemy z cukrem, kokosem i mlekiem w proszku, dodajemy przestudzoną żelatynę – mieszamy.
CAŁOŚĆ:
Blat ciasta pokrywamy 3/4 kremu, przykrywamy 2 blatem, dociskamy, pokrywamy resztą kremu i dostawiamy do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego!