Ciasto dyniowe z kawą i wiśniami
Kawa idealnie pasuje do tego dyniowego ciasta a wiśnie to tylko kropka nad i. Genialne połączenie sprawiło, że ciasto zniknęło błyskawicznie. Jest wilgotne, i chociaż wygląd nie jest jego mocną stroną to już smak jak najbardziej tak.
Pomysł własny
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka w pokojowej temperaturze
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka pure z dyni
- 2 łyżki kawy
- szklanka wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)
Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wystudzić. Do masła przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać pure dyniowe oraz rozpuszczoną kawę, na koniec dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy keksowej i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 60 min, do suchego patyczka.
Smacznego:)