Ciasto dyniowe z kawą i wiśniami

Ciasto dyniowe z kawą i wiśniami

Kawa idealnie pasuje do tego dyniowego ciasta a wiśnie to tylko kropka nad i. Genialne połączenie sprawiło, że ciasto zniknęło błyskawicznie. Jest wilgotne, i chociaż  wygląd  nie jest jego mocną stroną to już  smak jak najbardziej tak.

Zdjęcie - Ciasto dyniowe z kawą i wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pomysł własny

Składniki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka w pokojowej temperaturze
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka pure z dyni
  • 2 łyżki kawy
  • szklanka wydrylowanych wiśni (użyłam mrożonych)

Masło utrzeć z cukrem, dodając po jednym jajku. Kawę rozpuścić w minimalnej ilości wody i wystudzić. Do masła przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać. Dodać pure dyniowe oraz rozpuszczoną kawę, na koniec dodać wiśnie i dokładnie wymieszać. Przełożyć ciasto do przygotowanej formy keksowej i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 60 min, do suchego patyczka.

Smacznego:)

Kategorie przepisów