Ciasto drożdżowe z truskawkami
Na weekend polecam pyszne drożdżowe ciasto z owocami i kruszonką. Ciasta nie trzeba wcześniej wyrabiać, wystarczy w odpowiedniej kolejności włożyć do miski wszystkie składniki, pozostawić w cieple na 2 godziny, a następnie wymieszać, ułożyć owoce i można piec. Naprawdę przepis jest prosty, a drożdżówka wychodzi znakomita. Miękka, dość ciężka, bardzo pyszna. Można użyć dowolnych owoców, ja robiłam z truskawkami. Wierzch ciasta czyli kruszonkę posypałam startym ziarnem tonki, pachniało pięknie. Smacznego :)
Ps. Ja już niestety po urlopie, a jak u Was?
Źródło przepisu: Moje Kucharzenie Abbra.
Składniki na ciasto:
*5 jajek
*5 szklanek mąki tortowej
*1 szklanka cukru
*1 cukier wanilinowy
*1 szklanka letniego mleka
*1 szklanka oleju
*100 g świeżych drożdży
*szczypta soli
Wierzch :
*500 g truskawek (lub innych owoców)
Składniki na kruszonkę :
*40 g cukru pudru
*80 g masła
*120 g mąki
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Na dno dużej miski pokruszyć drożdże. Zasypać je cukrem i cukrem wanilinowym. Wlać mleko i olej. Wlać roztrzepane jajka. Na wierzch przesiać mąkę ze szczyptą soli. Miskę przykryć i odstawić na 2 godziny.
Składniki kruszonki włożyć do miseczki, rozetrzeć palcami, aby powstały okruszki.
Po 2 godzinach zawartość miski dokładnie wymieszać drewnianą łyżką lub mikserem. Wlać ciasto do prostokątnej formy o wymiarach 34x25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzchu poukładać owoce (jeżeli truskawki są duże, poprzecinać je na pół). Posypać kruszonką. Na wierzch można zetrzeć ziarno tonki, daje piękny aromat.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez ok.45 minut (lub do suchego patyczka).
Upieczone ciasto można po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)