Ciasto drożdżowe z serem i owocami

Ciasto drożdżowe z serem i owocami

Przyznaję, że nigdy nie piekłam drożdżowca na suchych drożdżach, tymczasem ciasto jest bardzo puszyste i delikatne. Rozpuszczone masło, serek i owoce sprawiają, że ciasto dodatkowo jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Ciasto znakomite, na letnie desery i rodzinne śniadania do kubka gorącej kawy ?

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto / dwie rolady w keksówkach o wym. 11 x 24 cm

  • około 450 g mąki pszennej
  • 70 g rozpuszczonego, letniego masła
  • szklanka letniego mleka
  • saszetka drożdży suszonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże jajko

Składniki na nadzienie

  • około 300 g sera białego ( zmielony twaróg lub gęsty serek śniadaniowy nie solony )
  • 4 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 małe jajko
  • 2 szklanki borówek

Do letniego mleka, dodaję drożdże i cukier. Kiedy zaczyn zaczyna pracować, dodaję jajko i masło, wszystko mieszam rózgą kuchenną. Dodaję stopniowo tyle mąki, ile zabierze zaczyn. Ciasto wyrabiam kilka minut, gotowe powinno być elastyczne i gładkie.

Gotowe ciasto daję do miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrastania. Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, około 60 minut.

Do sera dodaję cukier, proszek budyniowy i jajko. Wszystko dokładnie mieszam.

Wyrośnięte ciasto, dzielę na pół. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości około 30 x 20 cm szerokości .

Na każdy prostokąt, równomiernie daję połowę masy serowej. Na masę, rozkładam połowę owoców.

Prostokąty zwijam w rolady. Rolady nacinam wzdłuż, zostawiając końce nie rozcięte.  Rozcięte paski, ostrożnie splatam ze sobą w spiralny warkocz. Za pomocą szerokiej, płaskiej szpatułki, ciasto ostrożnie przenoszę na blaszki, wyłożone papierem do pieczenia.

Ciasto w keksówkach, można zostawić do wyrastania, na kolejne 30 minut.

Czas pieczenia to około 35 minut, w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia. Gotowe ciasto, odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków ?

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja do wpisu Klik

Kategorie przepisów