Ciasto drożdżowe z serem i owocami
Przyznaję, że nigdy nie piekłam drożdżowca na suchych drożdżach, tymczasem ciasto jest bardzo puszyste i delikatne. Rozpuszczone masło, serek i owoce sprawiają, że ciasto dodatkowo jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.
Ciasto znakomite, na letnie desery i rodzinne śniadania do kubka gorącej kawy ?
Składniki na ciasto / dwie rolady w keksówkach o wym. 11 x 24 cm
- około 450 g mąki pszennej
- 70 g rozpuszczonego, letniego masła
- szklanka letniego mleka
- saszetka drożdży suszonych
- 2 łyżki cukru
- 1 duże jajko
Składniki na nadzienie
- około 300 g sera białego ( zmielony twaróg lub gęsty serek śniadaniowy nie solony )
- 4 łyżki budyniu waniliowego w proszku
- 2 łyżki cukru
- 1 małe jajko
- 2 szklanki borówek
Do letniego mleka, dodaję drożdże i cukier. Kiedy zaczyn zaczyna pracować, dodaję jajko i masło, wszystko mieszam rózgą kuchenną. Dodaję stopniowo tyle mąki, ile zabierze zaczyn. Ciasto wyrabiam kilka minut, gotowe powinno być elastyczne i gładkie.
Gotowe ciasto daję do miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrastania. Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, około 60 minut.
Do sera dodaję cukier, proszek budyniowy i jajko. Wszystko dokładnie mieszam.
Wyrośnięte ciasto, dzielę na pół. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości około 30 x 20 cm szerokości .
Na każdy prostokąt, równomiernie daję połowę masy serowej. Na masę, rozkładam połowę owoców.
Prostokąty zwijam w rolady. Rolady nacinam wzdłuż, zostawiając końce nie rozcięte. Rozcięte paski, ostrożnie splatam ze sobą w spiralny warkocz. Za pomocą szerokiej, płaskiej szpatułki, ciasto ostrożnie przenoszę na blaszki, wyłożone papierem do pieczenia.
Ciasto w keksówkach, można zostawić do wyrastania, na kolejne 30 minut.
Czas pieczenia to około 35 minut, w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia. Gotowe ciasto, odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków ?
Inspiracja do wpisu Klik