Ciasto drożdżowe z serem i owocami

Przyznaję, że nigdy nie piekłam drożdżowca na suchych drożdżach, tymczasem ciasto jest bardzo puszyste i delikatne. Rozpuszczone masło, serek i owoce sprawiają, że ciasto dodatkowo jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Ciasto znakomite, na letnie desery i rodzinne śniadania do kubka gorącej kawy 🙂

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Składniki na ciasto / dwie rolady w keksówkach o wym. 11 x 24 cm

  • około 450 g mąki pszennej
  • 70 g rozpuszczonego, letniego masła
  • szklanka letniego mleka
  • saszetka drożdży suszonych
  • 2 łyżki cukru
  • 1 duże jajko

Składniki na nadzienie

  • około 300 g sera białego ( zmielony twaróg lub gęsty serek śniadaniowy nie solony )
  • 4 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 1 małe jajko
  • 2 szklanki borówek

Do letniego mleka, dodaję drożdże i cukier. Kiedy zaczyn zaczyna pracować, dodaję jajko i masło, wszystko mieszam rózgą kuchenną. Dodaję stopniowo tyle mąki, ile zabierze zaczyn. Ciasto wyrabiam kilka minut, gotowe powinno być elastyczne i gładkie.

Gotowe ciasto daję do miseczki, przykrywam lnianą ściereczką i odstawiam do wyrastania. Ciasto powinno wyrastać w ciepłym miejscu, około 60 minut.

Do sera dodaję cukier, proszek budyniowy i jajko. Wszystko dokładnie mieszam.

Wyrośnięte ciasto, dzielę na pół. Każdy kawałek ciasta rozciągam na prostokąt o długości około 30 x 20 cm szerokości .

Na każdy prostokąt, równomiernie daję połowę masy serowej. Na masę, rozkładam połowę owoców.

Prostokąty zwijam w rolady. Rolady nacinam wzdłuż, zostawiając końce nie rozcięte.  Rozcięte paski, ostrożnie splatam ze sobą w spiralny warkocz. Za pomocą szerokiej, płaskiej szpatułki, ciasto ostrożnie przenoszę na blaszki, wyłożone papierem do pieczenia.

Ciasto w keksówkach, można zostawić do wyrastania, na kolejne 30 minut.

Czas pieczenia to około 35 minut, w temperaturze 180 stopni, do mocnego zrumienienia. Gotowe ciasto, odstawiam do przestudzenia. Udanych wypieków 🙂

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z serem i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Inspiracja do wpisu Klik

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z serem i jagodami
3

Kruche ciasto z serem i jagoda…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasto odkrywcy
11

Ciasto odkrywcy

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Ciasto z serem i jagodami
17

Ciasto z serem i jagodami

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sasznie
2

Sasznie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Gęsta pomidorowa z pesto i mozzarellą
1

Gęsta pomidorowa z pesto i moz…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kruche ze śliwkami i kaszą manną
1

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto z czekoladą i migdałami, pieczone na małej foremce
1

Ciasto z czekoladą i migdałami…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Odwrócone ciasto ananasowe - klasyczny amerykański przepis
1

Odwrócone ciasto ananasowe - k…

food² food²
Food Square