Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Klasyk nad klasykami. Na pewno znajdą się przeciwnicy takich drożdżowych smaków, jednak któż z nas nie zajadał się w dzieciństwie drożdżówkami? Pamiętam jeszcze ze szkoły podstawowej, gdy na przerwie 10 minutowej "wyskakiwało"się do cukierni po drożdżówkę z owocami lub z serem. Później tę drożdżówkę dzieliło się z koleżanką z ławki lub pożerało od razu z powrotem w drodze na lekcje. Piękne to były czasy drożdżówkowe. No i mnie naszło przed kilkoma dniami na takie smaki.
Naszło mnie, bo wśród karteluszek z przepisami znalazłam przepis na ciasto drożdżowe i od razu mój nos przypomniał sobie o zapachu pieczonego ciasta drożdżowego. Skąd mam przepis, nie pamiętam, jednak wiem, że przed laty robiłam go wiele razy, w różnych piekarnikach i zawsze mi się udawał.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

ciasto :

2 jajka, w temperaturze pokojowej
100 g miękkiego masła
3 szklanki (cup) mąki
0,5 szklanki (cup) cukru
2/3 szklanki (cup) ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
roztrzepane jajko do smarowania ciasta (niekoniecznie)

kruszonka:

120 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka (cup) mąki

owoce:

np. 2 łodygi rabarbaru pokrojone w grubsze plasterki
10-15 truskawek
chipsy kokosowe :)

masło do wysmarowania formy do pieczenia

Przygotowanie:

1. Zagrzać mleko, tak aby można było włożyć palca bez poparzenia się. Drożdże rozpuścić w mleku, z jedną łyżeczką mąki i cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

2. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie najlepiej w niemetalowej misce dodając drożdże, jeśli już wyrosły. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką lub za pomocą kuchennego przydasia np. w postaci "Muma" czy innego magicznego urządzenia, którym można ciasto wyrobić. Ciasto należy wyrobić na jednolitą masę, przewracając tak, aby wpuszczać powietrze do środka.

3. Odstawić naczynie z ciastem w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. Nastawić piekarnik na 190 stopni.

5. Przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki rękoma. Dodać więcej mąki, jeśli za mało.

6. Wysmarować formę do pieczenia masłem. Wyłożyć ciasto do formy równomiernie. Wyłożyć na wierzch rabarbar i truskawki. Posypać chipsami kokosowymi i następnie na sam wierzch posypać kruszonką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia w formie, na około 20 minut lub dłużej. Najlepiej, stawiając formę z ciastem w pobliżu nagrzanego piekarnika. Ciasto ponownie powinno zwiększyć nieco swoją objętość.

7. Wstawić do piekarnika. Piec około 40-50 minut, aż wierzch się zarumieni. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto gotowe jest środku.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego! :)

Przepisy z tych kategorii

Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake
2

Słodkie ciasto drożdżowe z rab…

Dzi Dzi
karmelowy

Kaszubskie drożdżowe z truskawkami i rabarbarem

Kaszubskie drożdżowe z truskaw…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Jaglane knedle z truskawkami

Jaglane knedle z truskawkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Truskawki z rabarbarem zapiekane pod ciastem

Truskawki z rabarbarem zapieka…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka ze szparagów i truskawek

Sałatka ze szparagów i truskaw…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Proste ciasteczka truskawkowe
1

Proste ciasteczka truskawkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Przepisy z tych kategorii

Babeczki marchewkowe

Babeczki marchewkowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Babeczki Bananoffee
2

Babeczki Bananoffee

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
3

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wegańskie ciasto z marakują
1

Wegańskie ciasto z marakują

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food