Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami

Klasyk nad klasykami. Na pewno znajdą się przeciwnicy takich drożdżowych smaków, jednak któż z nas nie zajadał się w dzieciństwie drożdżówkami? Pamiętam jeszcze ze szkoły podstawowej, gdy na przerwie 10 minutowej "wyskakiwało"się do cukierni po drożdżówkę z owocami lub z serem. Później tę drożdżówkę dzieliło się z koleżanką z ławki lub pożerało od razu z powrotem w drodze na lekcje. Piękne to były czasy drożdżówkowe. No i mnie naszło przed kilkoma dniami na takie smaki.
Naszło mnie, bo wśród karteluszek z przepisami znalazłam przepis na ciasto drożdżowe i od razu mój nos przypomniał sobie o zapachu pieczonego ciasta drożdżowego. Skąd mam przepis, nie pamiętam, jednak wiem, że przed laty robiłam go wiele razy, w różnych piekarnikach i zawsze mi się udawał.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki:

ciasto :

2 jajka, w temperaturze pokojowej
100 g miękkiego masła
3 szklanki (cup) mąki
0,5 szklanki (cup) cukru
2/3 szklanki (cup) ciepłego mleka
50 g świeżych drożdży
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
roztrzepane jajko do smarowania ciasta (niekoniecznie)

kruszonka:

120 g miękkiego masła
0,5 szklanki cukru
1 szklanka (cup) mąki

owoce:

np. 2 łodygi rabarbaru pokrojone w grubsze plasterki
10-15 truskawek
chipsy kokosowe :)

masło do wysmarowania formy do pieczenia

Przygotowanie:

1. Zagrzać mleko, tak aby można było włożyć palca bez poparzenia się. Drożdże rozpuścić w mleku, z jedną łyżeczką mąki i cukru. Odstawić do wyrośnięcia.

2. Pozostałe składniki wymieszać dokładnie najlepiej w niemetalowej misce dodając drożdże, jeśli już wyrosły. Wyrabiać ciasto drewnianą łyżką lub za pomocą kuchennego przydasia np. w postaci "Muma" czy innego magicznego urządzenia, którym można ciasto wyrobić. Ciasto należy wyrobić na jednolitą masę, przewracając tak, aby wpuszczać powietrze do środka.

3. Odstawić naczynie z ciastem w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.

4. Nastawić piekarnik na 190 stopni.

5. Przygotować kruszonkę, mieszając wszystkie składniki rękoma. Dodać więcej mąki, jeśli za mało.

6. Wysmarować formę do pieczenia masłem. Wyłożyć ciasto do formy równomiernie. Wyłożyć na wierzch rabarbar i truskawki. Posypać chipsami kokosowymi i następnie na sam wierzch posypać kruszonką. Odstawić ponownie do wyrośnięcia w formie, na około 20 minut lub dłużej. Najlepiej, stawiając formę z ciastem w pobliżu nagrzanego piekarnika. Ciasto ponownie powinno zwiększyć nieco swoją objętość.

7. Wstawić do piekarnika. Piec około 40-50 minut, aż wierzch się zarumieni. Sprawdzić patyczkiem czy ciasto gotowe jest środku.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Smacznego! :)

Przepisy z tych kategorii

Słodkie ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami / Sweet yeast rhubarb and strawberry cake
2

Słodkie ciasto drożdżowe z rab…

Dzi Dzi
karmelowy

Kaszubskie drożdżowe z truskawkami i rabarbarem
2

Kaszubskie drożdżowe z truskaw…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzanki z kurkami i jajkiem

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ryż ze szpinakiem

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb proteinowy (ketogeniczny)
1

Chleb proteinowy (ketogeniczny…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Kruche ciasto z jagodami i bezą
3

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kruche z owocami
4

Ciasto kruche z owocami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kotleciki jajeczne II
1

Kotleciki jajeczne II

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tort bezowy z kremem cytrynowym i pistacjami
1

Tort bezowy z kremem cytrynowy…

food² food²
Food Square

Szakszuka z pieczoną papryką i bakłażanem
1

Szakszuka z pieczoną papryką i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sałatka ziemniaczana
2

Sałatka ziemniaczana

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku