Ciasto-deser z bananami pod waniliowym kremem
To ciasto ma kilka wspaniałych polączeń smakowych,jest banan,jest także wanilia cóż trzeba wiecej ?
Wiecej na pewno trzeba ,bo do zrobienia tego ciasta wykorzystalam nalesniki ,potem potrzebny jest krem waniliowy,kiedy to wszystko pozbieramy i polaczymy ze soba wtedy to mamy prawdziwa uczte deserowa- polecam i...
Zapraszam!
Ciasto-deser z bananami pod waniliowym kremem
Nalesniki
.2 jajka
.1 szklanka maki
.1 szklanka mleka
.aromat waniliowy
.szczypta soli
.olej do smazenia
Krem waniliowy
.2 szklanki mleka
.4 zoltka
.4 lyzki cukru
.2 lyzki maki kukurydzianej ( moze byc pszenna )
.aromat waniliowy
ponadto
.4 banany
.1 lyzka masla
Wykonanie
Z podanych skladnikow robimy ciasto nalesnikowe ( uwaga! w zaleznosci od rodzaju maki ,mleka moze byc wiecej )i odstawiamy na 1/2 godz.
Do gotowego ciasta dodajemy 3 lyzki oleju i smazymy cienkie nalesniki.
Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy.
Zoltka laczymy z cukrem i wanilia miksujemy az stana sie pulchne,dodajemy make mieszamy ,potem wlewamy do nich gorace mleko mieszamy ,nastepnie przelewamy mase jajeczna znow do rondelka i mieszamy az nieco zgesnieje.
Polowki banana zawijamy w nalesniki i ukladamy w naczyniu zaroodpornym ktore smarujemy wczesniej maslem.
Calosc zalewamy kremem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180stC przez 30 min.