Ciasto czekoladowo waniliowe ze śliwkami.
Składniki: 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła 230 g cukru 3 cukry waniliowe 4 jajka szczypta soli 8 łyżek mleka 30 g kakao 500 ml śmietany kremówki 1 kg śliwek Wykonanie: Śliwki umyć ,przekroić ,wyjąć pestki . 200 g cukru i 2 cukry waniliowe utrzeć z masłem. Dodawać kolejno jajka ,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ,5 łyżek mleka i zmiksować. Na blasze 30x40cm lub średniej tortownicy rozsmarować połowę ciasta. Do drugiej połowy dodać kakao ,25 g cukru i 3 łyżki mleka ,wymieszać . Na białe ciasto, nałożyć kleksami ciemne , robiąc marmurek. Na wierzchu ułożyć gęsto połówki śliwek ,posypać je cukrem waniliowym. Piec w temp.175 stop.40-50min.
Na zimne ciasto nałożyć ubitą śmietanę.