Ciasto czekoladowe z mielonych migdałów z wiśniami

Ciasto czekoladowe z mielonych migdałów z wiśniami

Bardzo ciekawy przepis, na mocno czekoladowe ciasto, z mielonych migdałów z wiśniami, bez mąki pszennej. Zresztą, nie od dziś wiadomo, że wiśnie, migdały i czekolada, to bardzo wyrafinowane połączenie smakowe ? Ciasto przypomina wypieki typu “brownie”, bez proszku do pieczenia, bardzo zwarte i sycące, ale jednocześnie rozpływające się w ustach.

Ciasto nie jest trudne do zrobienia i zawsze się udaje. Mielone migdały, możesz z powodzeniem zastąpić, mielonymi orzechami. Wiśnie mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.

Na imprezach, ciasto możesz podać w towarzystwie bitej śmietany. Pyszne ciasto, idealne na letni deser w ogrodzie ?

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z mielonych migdałów z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na ciasto czekoladowe z wiśniami
  • 3 duże jajka lub 4 mniejsze
  • 140 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 200 g mielonych migdałów ( użyłam, gotowych mielonych migdałów )
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g mrożonych wiśni ( mogą być świeże )

Czekoladę ( 80 g ) rozpuść i odstaw do przestudzenia. Resztę czekolady drobno posiekaj nożem.

Mrożone wiśnie rozmroź i osącz na sitku.

Jajka ubij z cukrem na gęstą i puszystą pianę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, mielone migdały i kakao. Całość mieszaj, tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy o średnicy 23 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na dno tortownicy, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż wiśnie i posiekaną czekoladę.

Ciasto piecz w temperaturze 170 stopni, około 35 – 40 minut. Do suchego patyczka. Gotowe ciasto, odstaw do przestudzenia ? Smacznego ?

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z mielonych migdałów z wiśniami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów