Ciasto czekoladowe z mielonych migdałów z wiśniami
Bardzo ciekawy przepis, na mocno czekoladowe ciasto, z mielonych migdałów z wiśniami, bez mąki pszennej. Zresztą, nie od dziś wiadomo, że wiśnie, migdały i czekolada, to bardzo wyrafinowane połączenie smakowe ? Ciasto przypomina wypieki typu “brownie”, bez proszku do pieczenia, bardzo zwarte i sycące, ale jednocześnie rozpływające się w ustach.
Ciasto nie jest trudne do zrobienia i zawsze się udaje. Mielone migdały, możesz z powodzeniem zastąpić, mielonymi orzechami. Wiśnie mogą być zarówno świeże, jak i mrożone.
Na imprezach, ciasto możesz podać w towarzystwie bitej śmietany. Pyszne ciasto, idealne na letni deser w ogrodzie ?
Składniki na ciasto czekoladowe z wiśniami- 3 duże jajka lub 4 mniejsze
- 140 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 200 g mielonych migdałów ( użyłam, gotowych mielonych migdałów )
- 100 g gorzkiej czekolady
- 250 g mrożonych wiśni ( mogą być świeże )
Czekoladę ( 80 g ) rozpuść i odstaw do przestudzenia. Resztę czekolady drobno posiekaj nożem.
Mrożone wiśnie rozmroź i osącz na sitku.
Jajka ubij z cukrem na gęstą i puszystą pianę. Dodaj rozpuszczoną czekoladę, mielone migdały i kakao. Całość mieszaj, tylko do połączenia składników.
Dno tortownicy o średnicy 23 cm. wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wylej na dno tortownicy, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż wiśnie i posiekaną czekoladę.
Ciasto piecz w temperaturze 170 stopni, około 35 – 40 minut. Do suchego patyczka. Gotowe ciasto, odstaw do przestudzenia ? Smacznego ?