Ciasto czekoladowe z karmelem i bananami
Ciasto czekoladowe z karmelem i bananami jest bardzo słodkie. Krem karmelowy i banany to świetne połączenie sprawdzone w ciastach typu “Banoffee pie”.
Do ciasta dodajemy rzepakowy olej Kujawski z pierwszego tłoczenia, dzięki czemu jest ono wilgotne. Olej ten powstaje z nasion rzepaku, które muszą przejść rygorystyczne wymagania jakościowe. Kujawski ma neutralny smak i nadaje się do wypieków, jak i smażenia czy sałatek.
Składniki na ciasto czekoladowe z karmelem i bananami:
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 2 jajka
- 70 g cukru
- 100 ml oleju rzepakowego Kujawski z pierwszego tłoczenia
- 100 ml mleka
- 170 g mąki pszennej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem karmelowy:
- 130 g masy kajmakowej
- 130 g mascarpone
Krem śmietankowy:
- 300 ml śmietanki kremówki 36%
- 200 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 4 banany
- 1 łyżka gorzkiego kakao
Przygotowanie ciasta czekoladowego z karmelem i bananami:
Formę o średnicy 28 cm smarujemy olejem rzepakowym i posypujemy mąką.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 C w trybie “góra-dół”.
Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę. Dolewamy olej rzepakowy oraz mleko i krótko miksujemy. Następnie przesiewamy mąkę pszenną, kakao oraz proszek do pieczenia – całość mieszamy szpatułką.
Ciasto czekoladowe przelewamy do formy i pieczemy przez ok. 12-15 min. do suchego patyczka. Ciasto czekoladowe studzimy.
Masę kajmakową mieszamy z serkiem mascarpone i otrzymanym w ten sposób kremem karmelowym smarujemy ciasto.
Banany kroimy wzdłuż i układamy ciasno na kremie karmelowym.
Schłodzoną śmietankę ubijamy z mascarpone i cukrem pudrem na gęsty krem. Krem śmietankowy wykładamy na całej powierzchni ciasta czekoladowego z bananami. Posypujemy gorzkim kakao i schładzamy w lodówce.
Ciasto czekoladowe z karmelem i bananami jest gotowe po kilku godzinach chłodzenia.
Liczba porcji: 12
Czas przygotowania: 3 godziny
Okazja: podwieczorek
Poziom trudności: średnio trudne