Ciasto „Cafe Latte”

Lubię, gdy zapach świeżo zaparzonej w ulubionym kubku kawy budzi mnie o poranku. Uwielbiam więc wszystkie wolne dni (czyt. niedziele i ważniejsze święta) kiedy to mąż podaje mi ją wprost do łóżka. Czasem udaje się nacieszyć jej ciepłem i zapachem zanim wstaną dzieci. Bajka…

Kocham też wszystko co nią pachnie, ma jej kolor i smak. W moim domu stoi wiekowa już świeczka z ziarnami kawy, bezy podsypuję mieloną, a kopiko to cukierki, które niemal zawsze noszę w torebce i zupełnie nie zależy mi, by dowiedzieć z czego je zrobiono. Kiedy natomiast natrafiam na przepis, który ma swoim składzie kawę wiem, że na pewno go zrealizuję. Tak też było i tym razem. Po prostu musiałam upiec to ciasto.

Zachowuje świeżość przez kilka dni, ale zdecydowanie najlepsze jest świeżutkie, jeszcze ciepłe, takie prosto z piekarnika. Jako, że jednak  podobno niezdrowo jeść gorące ciasto, umówmy się, że nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne skutki uboczne. Wygląda jak rasowa kawa z pianką i świetnie smakuje zarówno do porannej, jak i popołudniowej małej czarnej.

 Zdjęcie - Ciasto „Cafe Latte” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zapraszam na ciasto o smaku Cafe latte:

Składniki:

  • 200g roztopionego masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 500g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • 170ml mleka
  • 170ml bardzo mocnego, aromatycznego espresso (chłodnego) – wręcz esencji kawowej
  • można dodać łyżeczkę ciemnego kakao do części z kawą

Przygotowanie:

  • Masło roztapiamy i ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka i połowę mąki i proszek do pieczenia.
  • Ciasto dzielimy na dwie równe części.
  • Do pierwszej dodajemy połowę pozostałej mąki i mleko i miksujemy razem.
  • Następnie do drugiej części ciasta dodajemy resztę mąki i chłodne espresso i ponownie miksujemy.
  • Keksówkę o długości około 13x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na dno wylewamy połowę jasnego ciasta. Następni połowę ciemnego. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
  • Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do tzw. suchego patyczka.

Przepis pochodzi z książki autorstwa Alessandry Zecchini pt. „Słodkości i słodycze”

UWAGA: Mnie ciasto się udało i było smaczne, ale wiele osób, które skorzystało z podanego przepisu skarży się na zakalec. Zanim zdecydujecie się je upiec, zapoznajcie się z komentarzami poniżej

Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Espresso tonic
1

Espresso tonic

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Torcik kawowo jeżynowy
1

Torcik kawowo jeżynowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cappuccino z kokosem
2

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Cappuccino z cytrynową pianką
2

Cappuccino z cytrynową pianką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Tiramisu
2

Tiramisu

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Ciasto kruche z masą budyniową i owocami
1

Ciasto kruche z masą budyniową…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kruche ciasto z budyniem i truskawkami - Jak zrobić
2

Kruche ciasto z budyniem i tru…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Bananowa krówka – bez pieczenia
1

Bananowa krówka – bez pieczeni…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Fit Maxi King
1

Fit Maxi King

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Frittata ze szparagami
1

Frittata ze szparagami

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Domowe ptasie mleczko + film
2

Domowe ptasie mleczko + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania