Ciasto „Cafe Latte”

Lubię, gdy zapach świeżo zaparzonej w ulubionym kubku kawy budzi mnie o poranku. Uwielbiam więc wszystkie wolne dni (czyt. niedziele i ważniejsze święta) kiedy to mąż podaje mi ją wprost do łóżka. Czasem udaje się nacieszyć jej ciepłem i zapachem zanim wstaną dzieci. Bajka…

Kocham też wszystko co nią pachnie, ma jej kolor i smak. W moim domu stoi wiekowa już świeczka z ziarnami kawy, bezy podsypuję mieloną, a kopiko to cukierki, które niemal zawsze noszę w torebce i zupełnie nie zależy mi, by dowiedzieć z czego je zrobiono. Kiedy natomiast natrafiam na przepis, który ma swoim składzie kawę wiem, że na pewno go zrealizuję. Tak też było i tym razem. Po prostu musiałam upiec to ciasto.

Zachowuje świeżość przez kilka dni, ale zdecydowanie najlepsze jest świeżutkie, jeszcze ciepłe, takie prosto z piekarnika. Jako, że jednak  podobno niezdrowo jeść gorące ciasto, umówmy się, że nie ponoszę odpowiedzialności za ewentualne skutki uboczne. Wygląda jak rasowa kawa z pianką i świetnie smakuje zarówno do porannej, jak i popołudniowej małej czarnej.

 Zdjęcie - Ciasto „Cafe Latte” - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Zapraszam na ciasto o smaku Cafe latte:

Składniki:

  • 200g roztopionego masła
  • 200g cukru
  • 4 jajka
  • 500g mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki cukru waniliowego
  • 170ml mleka
  • 170ml bardzo mocnego, aromatycznego espresso (chłodnego) – wręcz esencji kawowej
  • można dodać łyżeczkę ciemnego kakao do części z kawą

Przygotowanie:

  • Masło roztapiamy i ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka i połowę mąki i proszek do pieczenia.
  • Ciasto dzielimy na dwie równe części.
  • Do pierwszej dodajemy połowę pozostałej mąki i mleko i miksujemy razem.
  • Następnie do drugiej części ciasta dodajemy resztę mąki i chłodne espresso i ponownie miksujemy.
  • Keksówkę o długości około 13x28cm wykładamy papierem do pieczenia.
  • Na dno wylewamy połowę jasnego ciasta. Następni połowę ciemnego. Czynność powtarzamy z pozostałym ciastem.
  • Pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C lub do tzw. suchego patyczka.

Przepis pochodzi z książki autorstwa Alessandry Zecchini pt. „Słodkości i słodycze”

UWAGA: Mnie ciasto się udało i było smaczne, ale wiele osób, które skorzystało z podanego przepisu skarży się na zakalec. Zanim zdecydujecie się je upiec, zapoznajcie się z komentarzami poniżej

Smacznego !

Przepisy z tych kategorii

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
2

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tort bezowy z malinami

Tort bezowy z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wegańskie ciasto z marakują

Wegańskie ciasto z marakują

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Brownie z serem i rabarbarem

Brownie z serem i rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto zebra marchewkowo – czekoladowe
1

Ciasto zebra marchewkowo – cze…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
1

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto z rurkami bez pieczenia
2

Ciasto z rurkami bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto ucierane z owocami
1

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Tort truskawkowy
1

Tort truskawkowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Tort bezowy
2

Tort bezowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Kruche ciasto owsiane z malinami

Kruche ciasto owsiane z malina…

ilovebake ilovebake
I Love Bake